2022 J家討論區(2)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
好希望和田導演上次twitter講完之後可以有後續
開個YT CHANNEL長做拍下日常都好
Streaming 都好需要, 但瀧澤一個人話不到全部?

作為非追偶像的樂迷, 我覺得專責捧新團的瀧澤好有眼光, 每一步都行得好好

無論是snowman 的重祖, 安排sixtones 同snowman 夾歌谷銷量, 安排道枝同目黑蓮拍BL

先講snowman, 雖然我聽Jpop 好多年, J 家聽極都是硝子之少年, 世界唯一, 同amigo, 唯一會翻看的女子十二樂坊,

如果早幾年有人推snowman 比我, 一定是心唸呢隊咩? 事實上我身邊好多台灣,星馬朋友現在聽Johnny 就算Jpop 年資長, 都是從來不聽Johnny, 脫紛10年以上, 或者曾經好憎Johnny 但鍾意 winds? 《呢點現在都不明

瀧澤將3個完全沒關係放入發展成熟的六人組, 比我的感覺是不協和音, 明明不協調但又有奇怪的平衡, 呢種差異感令snowman 的音樂變得有趣

安排Raul 做centre , 就有如淳君安排後藤真希一樣, 瀧澤更大膽是Raul 入隊時還未長成, 原snowman Fans 的阻力更大,
從結果來看, 瀧澤是正確, Raul 有如真人版jojo, 骨子裡的妖氣令成隊 sharp 哂,

至於目黑蓮同瀧澤 就有如濱崎步 與 max 松浦

目黑蓮的唱功, 舞步都不是最好, 長期坐冷板凳, 瀧澤卻力排眾議讓他出道

當日聽到secret touch 的 intro 目黑蓮的聲音令我聯想到 出道時的濱崎步, 正確來說,是 A song for xx

目黑蓮把聲不夠厚, 明明高音有時不穩, 冇特別的技術, 但又吸引到人聽故事, 是一種豪不猶豫, 靈魂深處的情感

雖然Johnny 個個努力, 個個捱, 但當你看目黑蓮萬言書時, 我以為自己看緊濱崎步的光與影25歲之絕望與決斷

至於向井佢的音色, 鼻音都好特別,即做合唱時亦有辨識度, 佢同 渡邊就有如 speed,

渡邊的唱功是最好, 但原六人組井不能突出, 加入向井的聲音, 就如鳥袋同今井, 提升歌曲的質感

向井把聲其實好啱唱中孝介, 森山真太郎,元千歲果類歌
講到咁誇張
同意meme嗰段
佢唱歌能力真係仲有好多進步空間
但分配俾佢嘅solo part真係好適合佢唱
有種吸引人去聽首歌嘅能力
secret touch intro真係好有感染力
Mania嗰場啲光打到佢對眼入面有星空咁
其實j家啲歌真係冇首難聽,全部搵勁人作
但買碟只會買自己推嗰團,變相聽唔到其他團嘅歌,
明明好多日劇主題曲想聽
睇trailer好似好jeng咁

唔知成個mv會點呈現
呢個企劃好癲
https://youtu.be/zILNcYURRb8
睇落勁大塵
其實都算不上,真是好鍾意應該買所有碟、單曲、雜誌同周邊,當年 ayumi 出 a best 時,六封面買3張 先算好中意

我是骨灰級jpop 迷,可能以前看太多MTV channel, music page 的評論文章所以用詞如此

不過現在連痞客邦都難找jpop 推介/安利文
其實是否太多聽不切,
當年追jpop 時好多人都是追一個追成隊,跟住成個家族

例如小室家族,being 系

當年身邊幾個都是V6 fans, 他們都會鍾意埋smap, kinki
,或者鍾意winds 就成個VF 家族

當然 winds 同Johnny 敵對關係當年是留意到
自擔就all
其他團會買通常盤
有冇絲打做個好心,出碟後share恋をするんだ音源
好好聽
其實如果有得買音源會買,但實體碟就不了
會否太勁太有財力
未試過買第2團
同時鍾意幾隊真係會破產
間唔中望下cd櫃就會覺得自己真係上貢唔少俾J家
恋をするんだ真係好好聽
不是跳粉但睇俺かわ第一集已經愛上左首歌
J家依家有youtube版聽下已經算好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞