2022 J家討論區(2)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
最近買左演唱會碟,係咪轉mp4都可以用呢個方法?
電腦白癡搞唔掂
我直接買咗部blu ray機
我都因為咁買左但係電視有時屋企人會睇
本人一直只聽女歌手,男團要數到童年 backstreet boy

Raul 真是好有巨星感

看番YouTube 同 twitters comment 好多snowman fans 是從來沒留意J 家 或者是韓飯

消初對snowman 的銷量冇咩幫助, 因為oricon 不計海外訂單?

又或者谷哂比浪花男子?感覺上日本消初對浪花助力大好多, 日本netflix 上消初, 初心love 就彈番上, 當然都見snowman 其他單曲彈

不過YouTube消初真是幫到 消初播果幾個月snowman 是就有明顯增長

講番snowman, 佢無論舞步同音樂都好唔J 家

Crazy fresh bit 完全冇法想像是j 家的歌

呢個我覺得是銷量上比其他j 家團好少少的原因, 其他j 家團 銷量好接近, snowman 吸到街客

看完snowman 後都有聽番其他j 家團

以sixtones 為例, 我覺得package 好好, 靚仔, 唱功勁又多資源, 20-21年影視資源平均計多個snowman

其實我不明台灣fans 成日嘈資源

我覺得無論Johnny 還是 Sony 都好用心推sixtones
用心及投放程度是多過snowman

單計limitations rain 有大神作曲,又有不同的表演set, 又人造雨又找埋古箏

2022 first take 第一炮又比sixtones

真心覺得Johnny 同 Sony 都好用心做音樂

至於浪花…感覺上正宗閃亮閃亮的Johnny
更加不明最近咁多人追擊浪花
我原本以為前輩團的姐姐fans 應該會愛屋及烏
未有消初なにわ本身係日本已經好有人氣 同埋出道單銷量高好合理就算冇貼劇主題曲
Sony對SixTONES好係事實 但係J家用心推呢句真係
到而家先得一個NHK團番
一個觀察:個個都覺得自己嗰件最慘資源最少冇job坐喺屋企浪費青春才華
利申我有時都咁覺得大家可摸耳集中屌公司雪筒大戰睇厭咗
自己粒仔有資源:靠實力/試鏡/製作人指名
其他人有資源:高層愛
不過最近J家好似出盡力
一堆人上劇拍電影
希望唔好成日拉埋一齊講不過姨愛明愛真係講到世界未日都會繼續有人講
電視台同電影特別係漫改咪都係要J家幫手拉收視同票房
覺得新世代呢3隊其實走緊3個風格/路線
Snowman = 跳舞+亞洲
Sixtones = 唱歌+歐美風
なにわ = 傳統johnnys idol+日風(?)
各隊根本唔同, 平心而論なにわ無可能亦唔會成日跳Snowman嗰類舞
(都會期待一下)
J家都唔會咁蠢, 隊隊一樣嘅,倒模出嚟
所以我自己會對每隊有唔同expection
自己睇得開心就好了

消初對snowman 的銷量冇咩幫助, 因為oricon 不計海外訂單?

又或者谷哂比浪花男子?感覺上日本消初對浪花助力大好多, 日本netflix 上消初, 初心love 就彈番上, 當然都見snowman 其他單曲彈

好似有啲snowman fans買碟都係唔計oricon
Oricon唔計海外銷量...香港都算好dd, 集運都算平, 其他有啲地方集運貴到傻, 寧願直接寄海外算

出道單正常都會高啲
個人覺得算勁, なにわ出道單係星期五推出, 少咗兩日計銷量, 都有呢個成績, 算係咁上下啦

影響嘅銷量除咗你提到嘅netflix嗰類效果, 仲有特典
其他隊我唔太清楚, 但今次なにわ二單相比起出道單其實係等於無特典全部都係送File (我ok的, 只係出道單特典豐富d)
係hmv訂嘅通常版有個sanrio file
我的意思是初動後的銷量,初心love 的後勁好似勁d 而且明顯看到netflix 一上銷量就反彈

至sixtones 我覺得唱幾好
只計松村一人20-21 年度就有5 , 6 部 影視作品,2022 又有 xxxholic 這類大IP

其他人在出道的頭一年都keep 住有影視品

純粹覺得 瀧澤對佢地都幾好

我的意思不明點解台灣成日嘈資源
其實我真是好耐冇追j pop 亦不熟男團

純粹最近聽左幾隊J 家 都啱聽

只是不了解咩叫冇資源同台灣日嘈夜嘈為咩

感覺上sixtones 的音樂制作的資源明顯比其他幾隊多, 除官方social media, Sony 都另外幫佢整

影視資源又人人有份,我覺得算是幾好
我個人覺得瀧澤marketing 做得幾好
其實我純粹是想找下華文世界對幾隊男團有咩音樂推介、心得、分享等等

但找到都是針對 snowman 同浪花的資源post

我覺得成日咁好怪
https://youtu.be/eIAOxPGXA-k
有時覺得而家嘅關西jr有大倉好幸運好幸福
本身不想打咁多,但找極音樂推介同心得都是得資源問題或者叫新入坑fans 不好提銷量

搞到對部分J 家 fans 文化好好奇,

我一直以為J 家前後輩似師徒制關係,關係不錯但見連浪花都被人圍資源真是好驚訝

看台灣板的最好笑是一班fans 是咁怪資源少所以銷量低,但浪花銷量一跌又是咁笑又話人有資源都銷量低

有班fans 好介意有人銷量好,叫人不好提銷量,但又日怨夜怨自己idol 資源少所以銷量低

其實各有各做

印象中以前的J 家fans

smap 就標榜單曲銷量, kinki kids sell 連續冠軍紀錄同大碟銷量 ,各有各 sell 都幾和平

不是好明現時新一代想咩
搞vs搞到班fans好似球迷睇波咁樣心態追星
台灣板係咩網 有無link睇睇
Fans唔嘈交先係奇怪 過氣先無人再嘈
新人團做咩都錯架啦
快啲搵下團出道なにわ就唔洗成日做箭靶
要相信傳說,戀人賞高名次嘅人都會出到道
今年係咪tj?
希望佢地今年出到
邊團紅就鬧邊團架啦睇下就慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞