有冇人鐘意科幻文藝片?

171 回覆
43 Like 6 Dislike
www.youtube.com/watch?v=URq7m3-SOtA
法斯賓達作品World on a wire
www.youtube.com/watch?v=zfFWBWKwQT8
Until the end of the world by Wim Wenders
Same
Star Trek
兩套都係Ethan Hawk做
出到法斯賓達, World on a wire 好似係唯一科幻題材, 不過法斯賓達長期不眠不休工作, 極為高產, 作品參差不齊, 加上長期濫藥,性濫交,男女都啱, 搞到早死
幾鍾意依套,無啦啦比人打左一身好慘
Spoiler
我都感覺塔斯基每部電影都係講緊同一樣嘢
近年類似例子應該係dune
我都鐘意2020多啲 但啲人話2049先似Philip k dick筆下個世界 同埋好似同人講2049>2020先有taste咁
Btw有無人有睇black lotus 鐘意2020既話應該會覺得好睇 不過故事暫時睇落就普通啲
的確係可以窮一生精力去探求嘅真義
呢套都好正 雖然超長 睇一次無幾粒鐘
但音樂+ concept都好正 書都好好睇的
www.youtube.com/watch?v=zBFRiSlcBAg
波蘭導演Andrzej Żuławski 於1977年被波共政府下令停拍的未完成作On the silver globe,改編佢叔公科幻小說作家Jerzy Żuławski 作品[月亮三部曲],於1988年康城影展重見天日
有啲 The Holy Mountain 嘅感覺
師兄能否指引下章節?

我翻極見佢講伯格曼較多,唔係好見有講Kubrick

thanks
我都唔係好記得, 定係喺佢本日記嗰度有講, 兩本書都冇喺身邊,查唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞