有冇人鐘意科幻文藝片?

171 回覆
43 Like 6 Dislike
咁都有負皮連登真係好難理解
當年喺碧麗宮上映有現場鋼琴伴奏
呢套野真係好癲
1927年視野勁到
呢套野喺當年應該係超勁商業製作
開多個post講軟科幻
真係㗎?
當年係講緊大概幾時
香港人對電影 genre 冇乜認識,科幻片係一個大 genre,下面有好幾個 subgenre,樓主講嘅係 scifi drama
太耐,唔太肯定嗰時係8x年定9x年…..
sorry 負平錯咗
yes
或者psychological sci-fi
2集都係神作 但樓主講明有動作場面唔計 2020起碼3分1時間係動作喎
若果老塔是英 / 美國人

可奪電影教父之名
負皮係因為你劇透
巴打介唔介意分享下邊幾套日漫?
想睇
亞人
銀翼殺手第一集好正
就算係近年重映默片, 有時候都會有現場配樂
香港好似係84定85年上,當年上映時叫「2020」,好唔慣乜嘢銀乜嘢翼
電影教父呢個名我都覺得係 underrated 最少有“神”嘅稱號
講得“大都會”, 咁一定要有月球之旅 “Trip to the moon"

https://youtu.be/xLVChRVfZ74
The man from earth
K星異客
Dark city
12 monkeys
變種異煞
Donnie Darko
Gattaca 真心神作
老塔嘅電影語言接近完美,不過近年再看我發覺佢似乎有某d局限。

Solaris 都幾集中講個主角嘅個人感情,入面嘅科技甚至角色嘅職業,好似都變得次要,轉成另一d設定都可以講到個故事,搞笑d講,可能燈神/法術都得,只要拍得靚d嚴肅d 。

反而太空漫遊嘅故事就真係講人類用科技探索/征服外界,但又被科技“出賣”,當中又質問科技究竟有無自己嘅意志呢類問題

而且我幾欣賞奇愛博士、full metal jacket ,可以用幽默或輕巧嘅角度,處理當時貼地而嚴肅嘅題材,直到到最後一部eye wide shut 都有呢d功力。

如果比老塔去拍一d關於現/當代社會嘅題材,好可能又有種世風日下人心不古嘅哀歎。就好似Stalker 入面,個主角就係批評另外兩個角色無信念咁。
老塔主題永遠都係 愛與犧牲, 的確科幻只係外殼, 不過老塔嘅影像係直擊心靈深處, 誠如夢境重現, 永烙心中
www.youtube.com/watch?v=xh6QtRrXsyw
The man who fell to earth,David Bowie 第一部擔正主角電影,導演Nicolas Roeg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞