ASUS TUF AX3000 Wifi測速慢左勁多

49 回覆
1 Like 15 Dislike
自己用緊iPhone XR,買左ASUS TUF AX3000幾個月左右,1000M寬頻

一開始用OFCA測手機上網速度,下戴有500Mb/s

但琴晚手痕測下速(都係最近router位置測),發現慢左勁多,下載只有120Mb/s,而用desktop測有線上網都仲係900幾Mb/s下載,同之前一樣

之後down左另一個app測就去到400幾Mb/s,但唔知咁比較有冇意思

想請教下各位師兄有冇遇過類似情況,想知應該參考邊個準d?
點解OFCA會比之前慢咁多既,會唔會係router問題
reboot
試過reboot哂所有野都唔得
熄qos
你手機有咩搞要咁快
130已經夠睇remux串流有突
又唔會用手機down過10GB既野
岩岩check左冇開到
有無著vpn
因為以前唔係咁,覺得總係邊度出錯
想fix左佢
Laptop有用vpn,手機冇用vpn
用緊2.4GHz 定 5GHz
冇用過OFCA app
會唔會係測速server location問題
speedtest唔同server都唔同速
vpn 會有limited, 電話正常300m
用緊5GHz test
用手機測速時已經熄左laptop個vpn了
reset部電話
我試過係iPhone到reset network settings都唔得
係咪連左去2.4Ghz? 2.4Ghz係慢過5Ghz
Asus wifi default係smart connect, 同一個SSID出晒2.4/5Ghz
你check下自己部電話係咪連左去5Ghz先
想fix死連5Ghz就閂左smart connect, 淨係連5Ghz個SSID
睇下有無開到Wi-Fi 5G Support 120唔知乜channel 個選項,關左佢試下
router熄咗2.4G 最簡單
睇自己屋企做人
有d位可能真係收唔到5Ghz
2.4Ghz俾電話用點都好過用data先
冇用smart connect,已經分開左兩個SSID
你指頻道頻寬啟用160MHz個function? 我冇開到
上埋fast.com,睇下近邊樣速度
如果真係連實5ghz,睇下有冇隔牆

除非睇速度好重要或者科學求真,如果唔係照用吧有機會搞完一大輪都係冇結果

岩岩check左,去到430Mb/s

唔知點解OFCA咁慢
你條線慢,有無試直插pc試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞