[周杰倫] 當年以為霍元甲係膠歌,依家聽返個前奏先知痴撚綫

56 回覆
242 Like 29 Dislike
on9仔扮專業,去搵首歌紅到中港台再講啦
你都岸撚鳩⋯⋯人地做歌手就緊係做啲易明精簡嘅作品,你估啲聽眾個個音樂家?你諗下如果作到咁深層次最早期大陸個班撚樣會識欣賞?對牛彈琴聽過未?衝出嚟又資本主義乜乜柒柒,唔係撐條大中華膠,但無可否認條撚樣真係好撚成功,佢揾到嘅錢係亞洲有邊幾個獨立歌手揾得起?仲去荷里活拍戲?有錢有靚老婆就緊係享受生活日日屌閪仔啦⋯⋯同你係到悲天憫人咩

利申:唔太鍾意條大中華膠,但真心佩服佢嘅成就
https://youtu.be/3I27c6t-0No
當年有玩WoW既都吊爆係膠歌

直到WoW電影上果時
你舉例果首韓歌咁難聽
成堆亂堆砌,企圖用快擊感去充沛聽覺,結果難聽,混亂到仆街。各種聲音各自為政,完全唔配合。

周杰倫既歌,將一種聲音單獨獨立來聽,都聽得好順好自然,混合落主歌,係畫龍點睛,耳目一新
呢個韓仔,將一種聲音單獨獨立來聽,都唔知聽緊乜鳩,亂鳩咁敲,混合落去更加混亂,甚至有少少刺耳
閣下會否忽略咗呢個係pop song
而唔係orchestra
雖然唔係覺得幾驚為天人
主要將慣常lead guitar同keyboard轉用中樂器代替
但你寫到中二病咁樣係咩料
老斑鳩真係underrated
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞