[周杰倫] 當年以為霍元甲係膠歌,依家聽返個前奏先知痴撚綫

56 回覆
242 Like 29 Dislike
https://youtu.be/wr-6wwt8RXk

一開始中國鼓加古笋
再插電結他同二胡竟然可以咁自然
跟手再入埋條bass line,琵琶,笛

唔係首歌襯唔起套戲,而係套戲配起首歌
我反而最鍾意黃金甲
好撚嘔心
其實原曲係藍色風暴
首歌無紅佢自己唔gur 就改過詞 加咗啲中國風
跟住就紅咗
依家唔講啦
但全盛期佢係真係好全能 基本上乜風格都有
而家先知
點會係膠歌……
冇想像中咁難做,但又得佢一個肯做/做到
如有其他類似作品,歡迎舉例
https://youtu.be/gSIfQYY39_k
btw呢首雙刀仲癲,全盛時期既周杰倫搭方文山搭鍾興民真係完美配搭黎,雖然首歌好大中華膠
最欣賞係佢完第一次副歌之後,abc段主歌係掉返轉次序唱同改埋唱腔又唔違和嗰下勁
葉惠美真係神碟嚟
以父之名 雙刀 晴天 東風破 你聽得到 愛情懸崖
仲有個人最鍾意嘅 她的睫毛
藍色風暴到而家都未知up乜
杰撚以前D中國風再加方文山正到仆街
佢啲歌初頭連歌詞都聽唔明,純粹係旋律加配樂已經夠做。中期先開始唱翻人話聽到半首up乜。佢呢啲強勁音樂背景嘅歌就更加唔使理佢up乜,跟住節奏un已經覺得好正。細個聽果陣好中意啲好似打電話嘅嘟嘟聲。
聽佢啲歌真係唔洗歌詞架喎剩係聽旋律+編曲+啲和音都夠做
唔好漏左梯田
好似宜家首megahit咁
好似黃明志首中國痛咁
雷鬼+二胡+古箏 成首歌都好自然
我夠識吹,煮野食不外乎用鑊用煲,柴米油鹽等等....
冇想像中咁難做
但你叫我煮個米芝蓮水準既餸出黎我真係煮咩
Co co co co
係真係好撚勁 音樂才華無人能及
東風破世一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞