【一人一個】如果倉頡復生見到呢個簡體字會嘔血死

371 回覆
917 Like 14 Dislike
暁<<呢個先係
咁哩兩個字部首係咩。

其實簡體方便寫,但一啲都唔方便認字,繁體難寫但好多字可以估大概咩意思。
「買 賣」貝字部,因為以前最位係用貝殼當錢洗,貝字部同錢有關。
殘體冇哩隻歌仔唱。
尸 屍本身就係兩個意思黎。
尸 係真係指不死嘅物件,山海經「尸」其中一意就係泛指死咗,但仍仲喺度嘅人,其二意思係指供人祭祀嘅嘢,例如神主牌。所以尸無死。

屍體,死咗先有屍。

垃撚圾,溝埋一齊用。
日文都差唔多咁寫
都係有心人作嘅,有好有唔好,睇過都有人咁講

汉字简化后,党(黨)内无黑,(團)团中有才,(國)国含宝玉,(愛)爱因友存,美还是美,善还是善,虽丑(醜)无鬼,只不过台(臺)无吉,湾(灣)无言。穷(窮)不躬,权(權)不佳,车(車)不行田,坚(堅)不称臣。无鹿亦能丽(麗),无巫亦能灵(靈),无水亦能灭(滅),无火亦能劳(勞),无曲亦能礼(禮),无手亦能击(擊)。办(辦)事左右不辛苦,垦(墾)荒何必靠豺狼。
仲有支那好鍾意用英文嗰啲"" 引號

唔識寫左邊,於是就寫又
門字咁簡單都仲要簡體,真係仆街
全部殘體字都好撚核突
全部殘體字都意義不明
全部殘體字都唔應該存在係呢個地球上
大獲 入到黎 睇唔明啲殘體字
原本簡化漢字其實最終目的係拉丁化,不過簡化已經搵到一鑊泡,八幾年嗰陣就唔再提。
以前有班友因為見到列強都係拼音文字,覺得拼音會令中國強起嚟,用簡化字消滅同音字然後轉埋用英文字母。

日本仔都想咁做(羅馬字),但都代替唔到漢字同假名。

邊有人裝四支香㗎
點解要死全家
樓主係文盲
樓主撚識中文咩
我中文系會選擇相信自己
自爆?
驚閪。
大家都系中国人 都吾知你哋屌唛
好波 波台真係多狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞