【一人一個】如果倉頡復生見到呢個簡體字會嘔血死

371 回覆
917 Like 14 Dislike
咁多人正皮做咩 呢個異體字都屌?
素質喺古籍已經有人咁用 唔好為反而反
公道D, 素質 同 質素 2個詞古代已有 極其量只可以拎判定真香港人定新香港人, 但唔可以話其中一邊錯既

我反殘體字, 但我都認為有D字詞 的確唔係香港人用開邊隻就邊隻一定岩既

btw, 除左殘體, 都好撚反感大陸新興果D自創術語 姐係最近果個咩 動態清零, 或者咩科唔科學呢D
怪誕快樂
真正原創既應該唔多,好大一部分都係古代就有既異體字/書法家寫既潦筆字
個位係如果簡體字想要有簡化隻字嘅功能 咁呢個掉轉寫嘅夠字有咩用
連登仔係屌左先既
利申:同意共產黨大多嘅簡化字極唔合理同難睇

文字簡化唔同朝代都做過
係合理同唔合理嘅問題
好似以前隸變嘅時候靁變成而家嘅雷
用篆書嘅人返生可能講返一樣嘅話 屌你地盲毛

一個post睇得出唔少連登仔鍾意為屌而屌
本身呢個係行書既寫法 但係就咁固定寫就樣衰咗啲
Ching 可唔可以開個象形文字/解釋繁體字結構的post
有時都想解釋下俾啲鬼佬friend 聽 繁體字有幾趣
咁呢個咪唔算係簡體字,而係中國大陸採用咗「够」呢個字作為標準用字,而港台繼續用「夠」做標準用字

https://jonathanovsky.wordpress.com/2016/06/15/「够」、「夠」之別/
义燒包
有血
但依個唔係日本漢字咩
佢地中文都就快唔用
政府 = zf
第日睇一篇文可能全部都nmsl
日本人都會將"黑暗''調轉講成"喑黑''

日本人仲有將
介紹 ⇒ 紹介
雖然簡體字係柒,但都唔好過份浪漫化,成撚個家明咁

農嘅象形同「晨早哼着小曲打理農場」無關下嘛?
係你自己望住「曲」頭「辰」身而腦補出來下嘛?

再者「辰」似乎唔係解早上喇?睇返係有農具嘅意思
農嘅象形個曲係田,所以個造字就係喺田上面使用農具嘅形態
有邊個簡體字係唔肉酸
實施xxx一定最on9,澳門某報紙寫「對受害人實施強姦」,真係無話可說。
共黨上場前咪都係用緊正體字
即係共黨一上場D就人就變左文盲?
多人唔識字咪由小筆劃學起
幼稚園都係一二三,上中下咁學
一黎就龘䫴咁就乜人都死啦

轉字點睇都係政治操作多過實際作用
老實講,呢個字其實冇其他簡體字咁反感。

有血字做部首,個半字擺喺右邊亦可充當形聲。 算係形聲詞,個血字部首都攞得ok
成條蛇咁,龍都就嚟變蛇,垃撚圾
「辰」係上古除草嘅農具
本義係田上用農具除草嘅形態,引申義係耕作
同樓主「晨早哼着小曲打理農場」可以話係完全無關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞