大家裝修點樣揀裝修公司

68 回覆
2 Like 0 Dislike
我自己好彩有,舊屋裝修阿媽都係搵佢,同鄉來既
我自己睇過佢地d 手工同起貨速度
所以新屋裝修個時都搵佢地裝
但我就真係自己畫晒圖同佢傾既
所謂作品相 周街有得copy
有冇得講多啲

將工程綁埋既設計公司有冇你所知既講黎參考下🙏
裝修真係人生一件大事煩惱程度遠超你想像
當年新屋裝修 搵咗親戚幫手 自己又咩都唔識無概念 我親戚只係油漆個邊師傅 搵埋佢相熟泥水師傅幫我 然後我又要再自己出去搵木工同埋訂造傢俬
每個師傅之間嘅工序都係牽動緊下一位埋位嘅師傅 好簡單一個門框位點樣修邊你都要同佢夾
然後自己又要周圍走搵吓想要邊隻水龍頭 花灑 櫥櫃用咩物料 廚房枱面用咩物料
總之每一樣細節你都要諗清楚
不過好就好在我親戚都算老實同易話為 佢介紹我個泥水師傅手工都好好 廁所我轉咗用企缸防水都做得好好 so far依家住咗好幾年都仲keep得好好
我勸樓主 如果手頭鬆動 都係搵工程公司幫你一條龍解決好過 直接同佢哋溝通你想要咩效果 比錢佢幫你由設計到落手裝修仲好
自己落手
最好搵啲朋友用過 如果唔係就好似我咁奶哂野
More
訂磚又訂錯 重新訂過翻黎又舖錯 啲野又係咁漏
同事親戚 佢本人屋企都係搵呢位親戚做
目前進度50% 幾滿意又有交帶
有邊間推薦
都真係要跟得好緊
個陣裝修我差唔多日日夜晚上去一次睇下師傅d進度
最主要都係睇有無咩做錯左可以早d同師傅講點補救
有d野如果早期錯左唔知,後面一路做落去就錯晒
你有需要先pm 我
我諗住有公司跟 唔洗成日去睇 點知就搞成咁
點pm…
有要求好正常 wor

無要求唔洗裝修啦

樓主真係唔好怕麻煩,每樣野都要跟到足,裝修公司基本上每個位都可以偷你雞。

仲有一樣野就係,啲裝修公司好多時都會話做唔到先,啲人唔識俾佢水左放棄唔搞變到肉鳩酸,但你逼兩逼又唔知點解做到

有啲你唔想要嘅嘢就叫你整,又嘥錢又肉鳩酸

總之乜都睇緊啲,不過都要禮貌啲啦,你都唔想地板牆身入面有垃圾埋係度㗎嘛

裝修真係好撚燒腦,樓豬加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞