大家裝修點樣揀裝修公司

68 回覆
2 Like 0 Dislike
設計你預食你加多10萬
得罪講句 咩生意容易做

有要求 上黎問兩句好正常
咁應該預幾多budget?
無錢唔好學人嘆世界喇
裝修唔係for窮撚享受
最穩陣做法係搵你親戚朋友介紹幫襯過既裝修,係一定要幫襯過,佢覺得幾好,最好上埋佢屋企睇埋d手工做成點,咁就中伏機會大大減低
預起碼一千蚊尺
都係搵朋友介紹
我自己做裝修都係咁話
出面太多垃圾公司
老閪都唔好比錢直至佢搞掂壇野
或者搵agent
無經驗咁玩收硬皮
如果第一次裝修自己搵,唔熟悉工序好容易中伏
之前裝鋁窗,裝完鋁窗之後下邊水泥未補,跟住鋁窗嗰條友又話水泥做得唔好,唔夠位入,水泥同鋁窗嗰邊係咁嘈個係責任

如果搵一間公司做,等佢哋搞就唔使煩咁多
而加好多公司都將設計 同工程綁埋一齊

你有自己諗法 唔洗點訂傢俱既 直頭搵工程公司就ok

利伸 半年前先中完設計伏

要自己畫電線圖 最後同師父夾完就算鬼數
咁除左上網搵 朋友介紹
同埋搵有鋪頭個d
仲有咩方法搵到更多設計公司?
搵地鋪都唔好盡信
好多收得貴又做得甩漏
上面巴打講得好啱
搵啲識嘅人幫襯過又覺得好
講真自己做呢行都搵唔到間做得好好嘅
盲目搵都係撞手神

不過建議自己了解下有咩工序
對裝修有一定了解
叫做自己唔好做水魚
其實訂傢俬 地台 燈槽呀 果啲都可以搵工程公司做埋
煩在要自己諗款

廚櫃 室內櫃 我自己都係上網搵款再叫裝修佬訂造

例如廚櫃咁
同佢講明要咩木或板
面頭要咩石(石灰石 定 麻石之類)
星盤 要 石冚盆定盆冚石 之類 報個價連裝 (自己去旺角比下價)
呢位老細原來有要求,咁你上HKPIDA搵designer,又有作品睇
有要求係岩呀,係怕有要求又冇錢啫,好多閪客就係想使一蚊想人做兩蚊野俾佢
https://www.hkpida.org/portfolio/portfolio.html link都幫你搵埋
記得唔好cheap到拎人地既作品出去搵D地痞裝修佬報價

打拆 裝修 油。一間
家私知自己要咩,抄ikea design. 搵另一間做平好多
價錢
你預裝修公司實尺800蚊尺左右
設計公司1000蚊尺左右
你驚既 可以叫佢地帶你去睇現場地盤睇手工
上到去望下佢申請個d屋苑裝修紙 時間拖唔拖
是但揾間平
之後自己執
良心裝修佬爛尾拒絕執修 仲串返人話一齊攬炒(3)
https://lih.kg/2864508
裝修呢d 真係睇彩數,有相熟既老牌師傅其實好d
不過呢d 師傅未必識做d 最新款既裝修
你要有自己design 畫圖同佢傾
如果你自己都唔識畫,又唔識design
咁都係比錢搵大既裝修公司幫你一條龍跟晒啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞