[HKCC] 有無可能商科轉Nursing

34 回覆
0 Like 26 Dislike
英文有3係護士註冊要求!反而冇bio冇乜所謂,係讀得辛苦啲
好似由某一年開始 係冇人成功轉到health studies。所以不了
一定要英文有3先有機,我問咗leader
樓主都係轉science 好啲,hs need eng lv 3 and bio lv2 (compulsory)
其實cc science都駁到上poly nursing
不過gpa要爆4左右
我有frd dse冇讀bio 英文有3都一樣入到hs
最長遠同穩陣嘅做法都係補返DSE英文
就算你入返Science爆gpa再想報返nursing
同你一樣諗法而英文有3嘅人絕對唔係少數
到時人地interview會揀邊個一眼就睇到
樓主好好衡量下個risk再決定下一步計劃
其實你係認真想揀nursing 定係貪人工穩定 我可以話俾你聽做護士真係好辛苦 如果你唔係真係咁想做嘅話 你可能會中年先來辭職然後失業 所以建議你諗清楚先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞