[HKCC] 有無可能商科轉Nursing

34 回覆
0 Like 26 Dislike
我讀cc商科, sem1 爆4, 但完全唔知讀緊咩,無興趣, 我入cc之前其實想入health studies,因為想做護士,但我無讀bio,又英文無3, 會唔會有機會可以升u轉返?考ielts有無用?求各位有經驗嘅幫下小弟
冇可能
Nursing 係理科 stream
課程內容難過BBA好多
你唔係果皮,俾你入咪又係讀唔掂
收皮啦
非常認同 俾個正評你
俾個機會我幻想
報咗先
quit佐佢
去讀nursing school啦
收皮
我都唸住報,試下
收到
你驚無bio就報埋gce bio考
聽聞會照計
但都建議直接打個電話去相關機構問
咁個答案會再準d

加油
直接問academic advisor 啦
你期望連燈仔可以俾到啲咩答案你
一切官方作准
唔問就冇機
都啱
Bio反而唔係一個must
但英文冇3就考返IELTS先
otherwise個GPA幾高都冇用
一定會考返ielts
好 我了解下先
如果經asso入U nursing嘅話無論CC HS定太空英文都基本要有三
IELTS最大問題係成績會expire需要keep住兩三年考一次
Ching你都係搵CC HS啲負責人問清楚好啲
HS 未試過收DSE 英文低過3
建議樓主retake dse/IELTS
都係,每2年又考1次ielts唔係好實際,retake dse eng同時又要顧asso 我驚搞唔點
可能真係要retake dse eng
認真答你 quit 商科asso
入Asso Science再報ugc nursing yr1 entry
retake 成個dse 啦 搵間夜校讀埋個bio 而家 16 17分都入到明愛東大nursing
夜校要讀幾多年? 可以淨係讀中六?
我都見到有人讀science入咗nursing year1, 唔知dse eng洗唔洗3先入到science, ching你係咪讀science?
中英must have 3先可以science asso入 ugc nursing
呢個係醫管局要求
入science asso中英有2就得之後再考igcse/ielts補返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞