點解Grad後好似咁難有 返學時有既朋友

49 回覆
36 Like 9 Dislike
> 儘管成年人擊潰了禦幸族,但日本年輕人卻在一場規模更大的戰爭中得勝。從1960年代起,青少年開始起身對抗父母與權威,企圖掙脫狹隘的學生身份,創造自己特有的文化。

點樣可以有 一個圈子 並且嗰個圈子 可以有 自己特有的文化
睇到諗左諗:
自己有無一d 初見一兩幾面 就交換contact既人?

好似都有過 譬如唔同興趣班 記得係圍棋
又或者tg mk group 識過一齊join文青活動 譬如古典音樂會同畫展既人

不過最後 都好似係 自己唔夠鍾意對方
(同時對方都唔夠鍾意自己?
而 譬如我自己 無再聯絡對方
> 性格正正常常

見到呢點 覺得幾大挑戰
其實唔係好認同 利申依家係外國 朋友咪又係畢咗業之後會冇晒

當朋友嗰個有咗伴侶之後 又或者組織左家庭 就會少咗搵大家 當然仲係因為可能返工太忙

講到尾都係果句 但生命入邊出現咗一樣野比你朋友更重要的時候 自然會冇朋友
如果喺外國有去開教會,會好好多
喺香港定係外國我都見證過團契好多弟兄姊妹成家立室之後淨係得閒出席禮拜日崇拜

我覺得最重要嘅係喺外國冇咗香港嗰種惡性競爭
你喺嗰邊識嘅香港人冇咁重機心
我以前喺大學識嘅老友,佢返過嚟一排,但最後都決定去返外國做嘢,到而家都重keep住聯絡
討論 本應該覺得有趣
但總係 有一種 不想被改變 不想被說服既感覺
唔想去defend
剩係覺得:
唔適合我

我浪費緊時間
講d我無特別想去講既野
defend一d 我無特別想說服人既諗法

我同現實既人傾緊計 但無有趣既感覺

我好掛住古人
書入面既古人
書入面 俾我自己選擇同判斷既古人
而唔係 面對面 喺面前 我唔太想聽 都要保持禮儀 而聽既真實既人

我以為自己唔想孤單 唔想寂寞 想聯結真實既人
但可能現實中 根本無我 真係想聯絡既人 無想長期聯絡

最多只係想 寂寞時短聚解空虛

唔係他人唔好
係我自己唔好
不過又知 咁只係我表面想 咁去認為自己係咁
心底其實 都係我太自以為是
根本容唔落現實既他人
不斷 心底地 對他人 現實既他人 抗拒

如果我承認 我根本好少會對他人有真實而長久既喜歡
我最多 只係對他人 有性需要或 與性無關既短暫少量社交需要

咁 我以後既生活 就可以 選擇避免 主動社交
只一直自娛
更自娛 更自娛
最多 有時 以自娛之物 誘惑他人短暫而有距離既社交

只係一直自娛 自娛
稍以被動既社交解除寂寞

就只係要一直自娛自娛
我張開眼 眼前有好多星星
我無需要接納整個星海

我只需要 將視野收窄
收窄到只望 對我有益 我喜歡既星海
請問ching來源係邊度?
友情係浸返黎
唔記得係 且以永日 定 一切境

但兩本 都值得揭下:
https://book.douban.com/subject/25743724/
https://book.douban.com/subject/35641564/

可以去z-lib搵
起咗樓主底 你應該係一個無時無刻都諗嘢嘅人

始終畢業之後太多利益關係 你對人無利用價值人哋就好自然會放少咗時間落你身上
我只有好細既世界
腳踏地 呼吸住空氣
我有皮膚
皮膚外 譬如10 cm或5 cm內既範圍
就係屬於我既世界

我唔要理更多既世界
我只要理 我自己既世界
我唔要對外用力
我只對內用力

我要嘗試 淨化自己世界內既毒

我會同外在世界接觸
但就只限於 同我世界交接既部分
一切入嚟我世界既事物
我都會嘗試將佢既毒淨化

我要避免想自己 用力於我眼見既更遠既世界
太遠 太難 我太弱 太無力

你可以嚟 可以嚟
不過我唔會出去 唔會出去更遠
但會歡迎你來
出到黎社會發現原先既朋友同自己價值觀唔同
same
可能,但做呢D野好需要時間+動力,唔係個個人都 commit 到 (你鐘意打排球,但要 1 team 人個個星期日都唔容易)
自己唔拎個心去認識同了解人,人哋都唔會交個心出嚟

有啲人天生就識得咁樣做,知道點樣係最適當嘅時間表露自己內心感受,等對方都覺得可以舒服咁分享自己

不過我都唔係呢種人
因為grad後識既人多數只會睇自己利益
冇著數唔會嚮你身上花時間
同事亦個個諗點搞大家自己先上到位
有例外 要珍惜
睇緣份
人大左好多時間都想留比自己/家庭/伴侶
返工已經對得多...放假唔會想對住同事
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞