點解Grad後好似咁難有 返學時有既朋友

49 回覆
36 Like 9 Dislike
細個 返學 有共同目標 譬如學野 譬如一齊開心玩

大個 畢業 每個人各有各忙
就算返工 返工其實大多數 都只係為自己生存?

都有小部分人 係喺工作上搵到意義
所以視工作唔只係搵錢既手段
而係視工作 或公司 係一個共同體 同其他同事一齊做一d有意義既貢獻
不過呢d係少數?

我覺得grad後既孤獨 最大問題源自 缺乏共同目的
缺乏一d 可以同其他人一齊努力既事
所以新相識既關係 好難好深

有一個例外:
老公老婆 因為家庭作為左共同目的
可以一齊努力work on

但大部分其他時候
自己只係自己
自己未必太知自己想點
生存呀 返工呀 放工呀 放假呀
吃喝玩樂呀
好大部分 都係一個人顧自己既休閒或快樂?

無一d 超越自我中心既目的
無一d 比自己個人快感更重要既目的
呢個似乎係 grad後既孤獨既最大根源

社運時 容易有意義感
其一係 至少自覺 貢獻緊一d 比自己個人快感 更大既價值

問題係 其他呢?
仲有無d咩野 可以作為共同目標 共同價值
以價值組織起唔同人
令當中既人 唔再係自己顧自己既孤獨既人
而係有一d重要既野 去一齊努力既團體?

諗起 教會似係家庭外既一個例子
我自己不可知而偏向無神論
但實證研究上 regularly返教會既人 幸福感好似較高
可能唔太係因為神?
而只係教會既社群形式 令人可以部分地擺脫自我中心

如果世俗d 唔好咁宗教味呢
有d咩野 可以作為共同目標?
人的情感關係有四種。第一等好的,在金字塔尖,志同道合的伴侶。這樣生活即便樸素簡單只是過得去,也是好的。第二等,獨身。如果經濟與精神有準備,獨身是精簡與有效的。第三等,有心意雖不能互通協調但對自己極為善待與照顧的伴侶。這也是人世間的一份福報。第四等,既不能心意互通又不能善待的伴侶。輕則分離、互傷。重則帶來損耗、毀滅。

咁啱讀到 諗:
但孤獨可能係第二好
香港文化太功利

打下麻雀, 玩下玩具, 打下波, 影下相, 遊下車河
我玩咁多娛樂,
冇一次係可以和和平平咁玩
通常玩一兩個月就無神神係度玩鬥權玩小圈子
為賺個幾十蚊係度嘈
最緊要唔係和平分手, 係趕人走

真心痴撚線
競爭太激烈嘅社會,人們都偏向較自我?
除左偏向瑣碎既娛樂同快感
除左錢 權力 同性等等

仲有d咩 可以作為有價值既目的?
叫雞都係?
聽樓主咁講

我嘅感覺係,令你牽動到深層d 嘅情緒、價值觀(spirituality, 患難,生死之交)嘅人、事係會感情好d

平時嗰啲 泛泛之交,表面social吓咋嘛,好難會接觸到嗰個層面
其實你 1-6 都只係悶想有人陪咁, 好正常, 人係社會性動物, 需要社交及性交
有無可能 自己有意地去組織一啲事 而產生到嗰種團體?

呢點都係最想做 或至少想討論 好奇他人有無咩諗法
今日遇到一個第一次見既同事
佢好多野講
我覺得自己想專心做野

如果自己係想社交 想性交
應該唔係 主要係社交性交個行為本身 唔係邊個都得
而係 比起有無行為本身 更重要既係對象是否適合?
如果靚女撩你就係唔係專心做嘢啦
睇下點靚法 又要睇下講啲咩
唔靚既女 甚至係仔 講啲唔煩既野
好似都易接受
碌鳩主導你個腦
約化到 只係性方面欲求不滿
只要有女扑 就會完全解決社交上既寂寞
呢個係一個對我既hypothesis

但我應該比你 更低信心 呢個hypothesis係反映我心既現實
因為財富身分地位差距越來越大
唔係個個都同唔到同事FRIEND
睇人囉
正於有啲人反而GRAD後識到好多朋友
啱啱海旁跑步 迎面有個女仔
著短褲 唔知係咪叫真理褲?
風褸 雙手向手伸懶腰 應該係拉筋
瘦高 紮馬尾

有錢人埋堆
無錢人都可以埋堆?

而你意思 同類人會埋堆
但有錢人比無錢人容易埋堆
無錢人同無錢人本身 因為某d無錢而有既特質 而難埋堆

所以無錢人特別孤單?
你識過後者:GRAD後識到好多朋友既人?

佢地有咩特質架?
regularly返教會既人 幸福感好似較高

而家難lu d 教會咁撚樣
我覺得移咗民外國嗰啲搵同聲同氣對象更加容易。。。
一來離開咗一個競爭大嘅社會
二來始終他鄉遇故知,出外靠朋友,呢啲情況識返嚟嘅朋友反而更容易深交
呢個係猜想 定真係遇過咁既人?

我偏向覺得 對當事人性格 好大考驗
本身毒毒 都係難
以前去外國讀書親身經歷過
就算中間去旅行都係,你見佢可能得半日時間,交換咗contact,之後一兩年都還可以keep住聯絡

喺外國,同聲同氣嘅同鄉就係你嘅家人
性格正正常常,幾好人咁
加上對方又想同佢KEEP

朋友真係無得勉強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞