中國2021年GDP年增率8.1% 高於專家預期

127 回覆
27 Like 17 Dislike
國富民貧
供應鍊穩定帶動出口上升係堅
咁外貿賺左佢錢去左邊
人有多大膽
人有多大膽
建材緊係唔掂啦,都冇地盤開工,點會有貨出
但整體輕工業D濕碎消費品一定係好,因為多左好多加錢既急單要出,加上食左好多東南亞生意
但估條大數最勁幾瓣都俾大陸自己打死,實質增長有冇3%都成問題
好難想像點做到冇關係

到底壓榨到咩鬼樣
其實都未必,我舉個例子,就算Nike去左越南搵鞋廠,面果浸做成品既工人少左,但係其實東南亞既供應鏈未完善,即係基本上可能鞋既面料,鞋底,膠水呢的部分仲係大陸供應緊。

其他行業一樣有咁既問題,呢樣野需要最少5年全力追趕先會建立到,但係以越南人口,我怕佢地未到5年人工已經升爆晒,其他東南亞人又懶又唔爭氣

期望Elon爸爸可以快的生產到機械人去做呢的重覆性工作,咁就可以加速將大陸產業連根拔起
好多俾通漲食左,另外多左人揸cash或者買art work
機械人係目前都只係gimmick,計埋條數仲係貴過請奴工好多
買返外國貨囉,真係唔洗食咩
能源,糧食,飼料,都要靠入口,你估真係內循環咩
新時代無廠工業
我地識條鐵咩
其實大家都係度賭緊
清零既人賭緊
共存既人賭緊
邊個贏都未知,仲係度同隻病毒角力緊
清極都清唔到,社會成本增力,病毒有朝一日收皮,但同係世界脫晒節,清零既國家輸
玩共存,確診數字日日新高>出院率,醫療體系崩潰,疫情同管制失控,只存國家輸
有疫情 再封城 限水限電都升8%
如果咩事都冇咪成10幾20%
經濟奇蹟wo
gdp gnp 呢D真係統計數字
澳門前幾年夠人均收入世界1 2
但係你唔會相信普通澳門人好過普通北歐國
你睇過tesla間廠D片未 九成以上都係自動焊接 車底一體化壓鑄
人手淨係搞車內裝飾
蘋果個d跨國公司無可能報個成本比國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞