中國2021年GDP年增率8.1% 高於專家預期

127 回覆
27 Like 17 Dislike
中國2021年GDP年增率8.1% 高於專家預期
https://ec.ltn.com.tw/article/breakingnews/3803261

〔財經頻道/綜合報導〕中國國家統計局17日公布經濟數據顯示,2021年全年GDP年增率8.1%,高於專家預期的8%,工業生產在年底前穩步增長,抵消了零售額下降的影響。

綜合《路透》、《CNBC》報導,據中國家統計局數據,2021年Q4 GDP年增率4%,低於Q3的4.9%,但比《路透》預期的3.6%還要高。

統計局表示,2021年12月份工業生產較前1年同期增長4.3%,超過《路透》預測的3.6%,而零售業低於預期,12月銷售額較去年同期增長1.7%,《路透》則預計增長3.7%。

中國國家統計局表示:「我們必須看到,外部環境更加複雜和不確定,導致中國國內經濟面臨需求收縮、供給衝擊和預期轉弱的三重壓力。」
9UP
大贏家
屌佢老味 佢話自己翻左個double 都得架啦豬閪 wfc?
認真,經濟係好差。而且部分行業直情係降至冰點,但有部分工廠製造商係訂單爆滿。
先唔好理 物料升.電費加.航運費加,佢出口數字係有增長亦係事實,大部分民眾愈來愈難捱都係事實,兩者係*冇*直接關係
真定假呀屌
大躍進
笑撚左…

芝麻有事實俾你睇到!!
好撚矛盾,d錢去撚左邊?
佢話係咪係囉
當一個國家主管印真鈔嘅都拉左之時…
信支那中央政府數據係on9,等外媒用地方數據推算仲準
勁啦屌你
刷GDP高到一個點

例:將條路拆撚晒去, 再鋪過一次地磚, 聲稱建築費2億, 起完之後再拆, loop 100次就已經產生200億GDP
資產階級,原料/航運費升都係果班人炒
有幸人工加你100 但物價升你300,所以先有一串社會問題
大陸有95%打工仔2020年人均 收入below 5K,唔好睇到北上廣深好富裕 有錢既都係資產階級
習近平:不斷做強做大數字經濟 (做數)
咁樣清零同大規模封城檢測都可以8.1% 真係當人On9,直頭假到想信既人都變唔撚信
好心佢調低個疫情前,2.x~3.x% 咪算囉,人地都仲人估估下,可能會讚你數據真係好靚,可以政策真係好之類 etc
係要懶型,一野就話增長8.1%,可信度當堂變0
執左咁多大廠你都仲信冇大廠邊有細廠,條數假到仆街
過多幾年應該增長變十幾%
支那人以為會有人信屌你做假都醒少少啦
我有個朋友做建築材料廠,訂單少到佢上星期五就開始放無薪假啦喎
限電限到仆街
廠都開唔足
又會咁多生產總值嘅
做雞賣閪呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞