阿哥走左 一切黎得太突然

772 回覆
16301 Like 113 Dislike
樓主 hug hug
take care
我都係做人阿妹,好明你感受
我同阿哥細個成日嘈交,又係人大咗先fd
到而家雖然唔一齊住但都會成日msg
睇書同電影嘅口味都一樣
變咗傾計永遠只有我哋先明大家噏乜gag
好有soulmate嘅感覺
我自己覺得無咗阿哥應該會比無咗父母感覺更痛
因為始終一齊長大嘅經歷係更難忘

樓主你哥哥實會繼續係天守護你
早日走出傷痛好好生活
take care..樓主加油
唔理真定假 淨係想講聲節哀順變 加油
生者堅強 死者安息
節哀
rip
本身聽日想去啪新加坡冠軍足球聯賽奕喵,睇完樓主故事,嚇到震晒,唉都係唔啪好喇...
希望你聽日冚家產返嚟講吓分到幾多
Cctoy
🙏節哀順變
Rip哥哥 樓主take care
哥哥在天之靈一定會保佑你,睇住你
想㖪
樓主加油
節哀順變 你要好好生活 咁佢在天之靈都會覺得欣慰
有位朋友曾經講過一句說話,

就係 你掛住佢嘅同時,佢都一樣係咁掛住你。

希望可以釋懷。
食屎啦要幾黑心先會講得出呢句說話
睇呢個留言同埋下面啲正負評比例,可以睇得出大家由感性轉向理性嘅過程,初初睇到呢個留言可能會覺得講得出呢句說話好荒謬,所以負評咗先,但諗深一層,武肺針(唔止係科興)多負作用亦唔係咩秘密,其實大家心入面都知,我諗呢度好多人都只係因為政府/公司迫打針你先至去打

我一直以嚟嘅論點就係一支針唔應該咁快就可以推出市面,老實講就算係西方嗰啲武肺針,佢哋將mRNA應用落疫苖度都係人類首次嘅嘗試,研發咗一年都冇就推出市面,而喺民間都只係應用咗一年嘅時間,根本當初就係未研究清楚個副作用係點,就草草推出以應付疫情,但併發症呢回事喺人體由生成、潛伏去到病發就係往往要以年計嘅時間,呢個正正係點解一支針一定要研發十幾年甚至更長時間嘅原因,但宜家我哋可以睇到隻病毒越變種,個殺傷力就越弱,分分鐘過兩年就真係同普通流感冇分別,咁嘅發展趨勢令我更加唔想打呢支武肺針,真心硬格迫針係一件極度危險嘅事,而支那支針雖然係傳統滅活技術,但本身支那嘅數據不明,總之兩支針都說服唔到我去打。我最怕係打完冇耐之後,最多兩三年時間疫情就結束,但支針嘅副作用係跟你一世。
我都想知
我睇到我第一時間都係諗起支針
一個後生仔健健康康
突然之間心口唔舒服就走咗
正常都會諗係咪打左疫苗出現嘅副作用

But 樓主節哀順變
樓主take care
R.I.P.
撐住
人生無常,希望樓主可以企翻身
咁樓主有冇講係關支針事?而且心口痛本身有好多原因 或者佢阿哥本身先天有病冇係度提呢 你都只係懷疑啫
你講得出呢句就知你根本唔熟悉藥界運作,人地R&D研發隻疫苗出黎係一大筆經費,然後到臨床試驗再到正式註冊都要好幾年既時間。但因為果陣covid爆得好緊急,死好多人,政府同科學家要平衡全球個infection rate/death rate同剛研發出疫苗本身既副作用已經好困難,係成千上萬既人命,但隻疫苗有機會有效。如果你係全球政府,有咁既機會你都冇可能唔試,係逼切性既問題。於是基於左人道理由,就要skip左漫長既臨床試驗,加快註冊過程等多啲人可以用,所有野都係有程序既,唔係你一味話貿然推。

當然依家隻病毒咁啱變種冇乜料到你先可以咁馬後炮話唔打都得,當普通感冒呢啲結果論。你之所以可以選擇唔打,係因為呢度係香港,抗疫黎講已經算做得好。如果換作其他國家,你邊會咁口響?呢個係你問醫療界好多都會有既答案,支針就點都有效,副作用黎講已經好低(你搵下幾多%先),但意外始終都會有,冇可能有一支零副作用既針。佢地唔打只係覺得香港冇咁既逼切性要打。唔好下下政府陰謀論,疫苗本身冇錯,錯既係政府谷針既方法。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞