香港歷史博物館名譽顧問鄭寶鴻:市民在街上遇見日軍,不論遠近都要作九十度鞠躬,否則會被拳打腳踢

170 回覆
40 Like 146 Dislike
古代見到官/皇上要下跪
英國當時的真係冇諗過守香港 而打算去守新加坡

但係當年因為死守香港而犧牲嘅英國軍人真係英雄黎

明知打唔贏都照打
愛爾蘭算親英 新芬黨為咗維持同英國關係直頭出賣愛爾蘭共和軍
井上加奈雄被判死刑
新屋嶺慘案的香港差佬無一人受追究,,名譽五毛鄭寶鴻幾時出聲?

鄭寶鴻本書係三中商上到架,大家唔信自己去查

中共係鬼國都養唔少公知專屌日本,班公知同鄭寶鴻一樣從來唔屌中共
毛澤東感謝日本侵略中國tim

唔洗借頭借路話公知係匪語扯開話題,公知係指向果班受中共操縱的文人,無更好的形容了
唔講政治野鄭寶鴻屌柒日本仔把撚
如果你argue鄭寶鴻只講歷史

歷史上共產黨為對付國民黨從來就係係國軍身後放冷槍,消極抗日
如果日本侵華錯,毛澤東稱讚日本侵華直頭係甲級戰犯
鄭老鬼幾時屌老毛
係因為唔想令日軍有感覺英軍會不戰而降

求其射幾炮都叫打過啦 點解要派人入城門水塘個邊守

城門戰場個到係真正嘅全軍覆沒
有啲屍骨索性最後葬香港
依家見到香港警察要九十度鞠躬
一出gif 即刻收你皮啦 唔係好搶口架咩你
又係你話同依家一樣 我點知你係咪真係會鞠躬/俾人打
omg 你真係蠢撚過黑警
跪咗都要踢, 如果就咁比較, 係咪日軍好啲?

八十年前的今天 ---- 陶傑
https://lih.kg/2822155
講到自己喺現場咁 定係睇葉問睇太多呀
我google 左一輪,
鄭寶鴻17年之後都無係3中商出書喇喎
同埋佢啲書全部都香港史,一啲大陸歷史都無喎 有咩證據佢係藍先
印度人一定唔憎,勁多印度人移民英國。
2個係平衡時空?上面寫“三百元軍票才可以換到一斤大米”,呢到1.5軍票可以食到全餐,定係3年內通貨膨脹得好緊要?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞