香港歷史博物館名譽顧問鄭寶鴻:市民在街上遇見日軍,不論遠近都要作九十度鞠躬,否則會被拳打腳踢

170 回覆
40 Like 146 Dislike
香港新聞博覽館的「日佔時期香港的民生與報業」專題展覽第二場網上講座,昨日舉行,邀請香港歷史博物館名譽顧問鄭寶鴻及香港大學中文學院哲學博士周家建出席,論述日本攻佔香港的歷史故事,以及侵略者發動戰爭的可怕。

鄭寶鴻講述了日佔時期香港市民的生活慘況,例如日軍初期實施配米制度,隨後每名市民每日獲配的大米從「六両四」減至「三両二」,很多人吃不飽,餓死街頭,甚至有人將屍體拖回家煮食,最後配給制度取消,米價續升。在一九四五年需要三百元軍票才可以換到一斤大米,相當於一千二百元港元。而當時市民在街上遇見日軍,不論遠近都要作九十度鞠躬,否則會被拳打腳踢,或招來殺身之禍。而且,香港新聞自由在日佔時期受到限制,報業更被逼合併或停刊。

周家建則描述當年戰俘營內的情況。他指,當年協助英軍守衞香港的加拿大籍軍人,被關押在戰俘軍營,營內的環境惡劣。當中一名在北角及深水埗戰俘營內負責傳譯的一名日籍加拿大人井上加奈雄,對方被控襲擊戰俘軍人及虐待被捕市民,在戰後先後面臨軍事及刑事審判,最終被判死刑。

https://hd.stheadline. com/amp/news/realtime /hk/2299157 
共佔時期香港的民生與報業
同依家一樣
而家喺香港對住毅進狗都差唔多啫
咁就可唔可以講吓打到黎嗰陣時加拿大同英軍喺香港做緊乜?

呢啲食屎狗
二戰-時日本係壞人
二戰後-英國殖民政府係壞人
現代-美帝西歐係壞人
凡親比英國統治過嘅國家都親英,因為英國人好尊重當地居民

日本可能未治理過殖民地,完全唔識玩,搞到中國韓國依家勁憎日本
台灣? 好多台灣人好鍾意日本喎
咁似而家香港
佢都未出世,聽佢鳩up,台灣人有冇屌日本呀
皇民化運動,迫人講日文
原來香港仲未重光,依然有3萬皇軍
香港竟然淪落到要借古諷今
台灣為左抗共一定要親日,冇辦法
每日三兩二大米會餓死街頭
唔關事 戰前已經日化得好緊要
好多台灣漢人/原住民 二次世界大戰自願參軍係為咗證明佢哋係天王子民嘅一份子
台灣人唔太討厭日本係因為幫手現在化
同埋之後國民黨管台灣仲差過爛泥

沒有對比沒有傷害
而家仲衰,屋企打兩隻字,拉尻埋啦。
點同呢,個時香港市民唔使交税比日軍
咪撚玩香港、台灣呢啲走咗前宗主國,點知換咗個仲仆街嘅外來政權,先咁親前宗主國嘅殖民地至係少數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞