有無公司真係行 agile

83 回覆
0 Like 8 Dislike
真係神人。佢係我softskill嘅mentor 。之後佢做咗一間專係contract scrum master 比其他公司嘅董事。

公司搵到佢好彩之餘,老細大至上都實事求事先work
細行你devOps唔夠人點玩
結果又係一個dev做哂
冇deadline,冇dependency,個team冇乜人,咪可以行真agile囉。
Agile根本scale唔到,死症,冇得救。
你個agile team有幾多個人?
去到尾點樣決定升邊個職,加邊個人工,出幾多bonus?
想俾佢train
除左西人阿GER, 仲有班西面師奶.user.
"乜整好左先叫我試啦"
叫佢開個screen 比我望又話唔撚得.
"又試牙, XXXXX"
4-6個人一個pot, 前面後面加加埋大約八個Pot左右左右。原本得兩個添幾十人一個添,衰咗兩次先發覺太多人唔work。

睇邊個升職加人工基本上係好自然,其實冇話乜嘢升職,個個都係team member。不過一個Pot入邊會自自然然有一個叻啲,其他人會擁埋去問佢嘢,
會自然出現domain experts 。數據方便會拉長幾個sprint睇吓每個人平均可以完成到幾多story points(不過唔會講出嚟) ,亦都會睇demo事號俾人問俾人Polk 嗰陣時應對。
佢己經喺外國半退休狀態
除左西人阿GER, 仲有班西面師奶.user.
"乜整好左先叫我試啦"

如果半年後整好咗先試你先發覺唔work,你就冇咗半年時間同development funding 㗎啦喎

你唔想有份參與呢一個product 嘅design咩?

你有話事權俾idea同埋suggestion 改呢一個products改到啱你用㗎喎

^我聽過嘅
4-6個人係Agile嘅sweet spot。

我原本三丁友做agile,超efficient。然後個team大到廿個人,都仲係同一個agile board,咁agile就玩完喇。初初做agile時仲未有Jira,用塊大白板同貼紙仔,超好用。後來個team大了用了Jira,反而仲多功夫,不如用翻MS Project算數。

咁每個team有條勁人,就已經違反了agile manifesto。不如索性用superstar+assistants嘅development model算。
以前我都遇過差唔多既一個人
Agile 大前提係 普通人要頂得順一開始果 1/3 時間 佢地摸緊果舊野 會成個地盤咁爛 成個draft咁

唔係件件野都可以addon 或者module 咁扣上去
你唔係用UAT 或 production site 做development 下話
華人社會好行到scrum
一來做老細/上司係project sponsor畀錢你地做但佢地唔可以鍾意隨時點改就點改有d難(對佢地黎講你叫佢等兩星期、加野改野要減feature即係叫佢收皮)
二來大家由細到大都唔被鼓勵勇於發言、出聲多就係出風頭搏上位,最好老細話點就點。行scrum dev team唔可以老細話一就一二就二,自己要勇於講出d野做唔做到/要幾耐,唔係老細捽你兩野就由5日變2日
三來d老細/PO一日開會開到黑,叫佢二揀一一定係去老細/對客嘅會唔同scrum team開,一個唔成日參與其中嘅PO,咁又廢左scrum部份武功

說到尾呢d要成間公司個文化轉到先得。是但一個老屎忽坐高位唔肯改mindset嘅話
好難好難bottom up改變到
真Waterfall
話agile 未必係真agile, 話waterfall 亦未必係waterfall, 如果stakeholder 唔接受等兩個星期加requirement, 又點會接受寫好requirement左無得改?
通常啲team一大嘅話就要break開去成為兩個team,如果唔係嘅就會你block住我我block住你。
我以前分開咗之後就開始會有scrum of scrum, team同team之間有溝通,唔會各自為政。

我都好鍾意白板貼紙仔,不過唔用Jira呢啲tools好難測velocity同bugs/tech debt等po級要睇同present嘅嘢。

Agile manifesto好似冇講Team入邊有個勁人會違反。一個team一定有新人有舊人,只要夠嘅人或者有經驗嘅人唔係似老賣老,對成個team一視同仁,大家係個team入面都有same stake就冇break 個principle。

說到尾呢d要成間公司個文化轉到先得。是但一個老屎忽坐高位唔肯改mindset嘅話
好難好難bottom up改變到

講得好真,一定要上邊肯改先做到。要上邊嗰個唔係stubborn ,之前知道D project 衰喺邊度,而又真係想改嘅話,就有機會試。
老細口講行Agile
但佢鐘意事事micro control 係咪注定食得屎
scrum of scrum,team同team之間有delivery,就又變番MS Project。

如果間公司有錢夠梳爽,股票又升緊,大家開心,成team人same stake就容易話為。去到budget手緊,加人工要爭功,成個agile就fall apart。
其實要先摵甩一樣野:講左畀上面知嘅野點都要死掂佢
就係有呢個mindset植根左係腦度,變左負責report畀上面果個(通常PO)永遠只肯加唔肯減

另外就係明明行agile係progressive evaluation,開頭一定唔會樣樣都要諗到最detail ,係邊做邊再detail諗細位點做。但就有班大帝當waterfall咁嘅模式monitor/review你,乜都要design到最detail。結果就係water-scrum-fall model。咁都唔係問題,但就唔好同人講好agile,d野幾個星期就出到街喇
Micromanagement 嘅話乜water xp agile scrum kanban lean fall 都死
到budget 手緊好多methodologies 都死。我覺得就死時冇新feature淨係maintain現有嘅嘢行kanban重好,wind down咗轉工。
CSM officially 真係2 full days course嚟 全世界都係咁
PSM先係齋考試唔使上course
但考到一回事 真係又稱職一回事
基本上冇tech底再加幾年pm經驗嘅人去做scrum master都係笑話嚟
真。其實現實係有限嘅時間同資源內做到嘅嘢係有限。waterfall 出嘅嘢好多時係最後監生死D 有bug 同maintain唔到嘅嘢出來,之後個cost就exponential 咁增加,如果老細有經驗就知。agile 唔係魔術,但係佢可以一步步expose比所有人睇現實可以做到幾多嘢,老細知道就可以早D出手打救(cut features, negotiates deadlines, 早D請人等)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞