有無公司真係行 agile

83 回覆
0 Like 8 Dislike
無錯
Agile 去到working level 層面 只係management工具

Requirement 可以每星期轉 每星期加
依個就係最重要的用途
公司行緊agile 每個sprint都瘋狂推release出去
全因Microservice 做得好
This means the product owner and scrum master did not do a good job to manage the stakeholder.
aglie = anytime requirement change
scam la..no scrum
scam至真
[年經] 為什麼 Scrum 敏捷方法在亞洲行不通?階級文化和 cost-down 心態殺死效率
https://buzzorange.com/techorange/2017/07/05/why-scrum-doesnt-work-in-asia/
從一開始由project manager身兼scrum master已經係失敗既開始
Scrum 既世界無PM.
不過就算真係不設PM, 好多人都當自己係PM 咁諗人嘢。
香港行agile只係用嚟合理化啲閪客同yesman pm不斷改requirement撚鳩班code狗
讀完PMP 個個都係ceo 思想
Waterfall 下下問責返上一層 點解當初無諗清楚

Agile 就方便好多 做決定果個無責任上身
寫錯野 下一個cycle 改返 完

試下叫civil engineering 行agile
打完地基 先諗之後點起層樓
起到10樓層 再改起100層
兩種工程無得比較。
Agile practices 就係要誠實面對軟件開發係好多變數,唔可以當佢係其他工程規範處理。
因為即使扮晒諗清楚全盤計劃,結果中途都會發現當初諗錯。
但agile practices 亦唔係任改任砌,分sprint 就係保護開發團隊有做嘢既空間,同埋養成將工作優次按商業價值排序既習慣。
同意
我果度上層口講行scrum
實際每個月叫我交明確一個月工作計劃
細到要每星期尾要完成啲咩function
我朋友做IT,佢都係睇到呢個字
你打得比我快
以前有個好勁嘅scrum master ,stakeholders 每話改一樣嘢就用D dev 嘅estimate 同velocity chart 來大個老闆,一係就改deadline ,一係就cut features 。
不過做咗年幾就比人西走咗。
只有無限sprint
唉, 所以行乜春scrum呀
現代app development, 唔agile 係死得更慘。一係明知不可為而為之咁upfront 寫spec. 一係毫無節制咁被唔同stockholder 將project 推黎推去。
Stakeholder
佢基本上佢都預咗做一年就走,佢話係scrum master 嘅生涯。不過佢一年時間改變晒我哋幾個Team工作嘅方法。佢操到下邊developer 由縮埋一舊淨係聽order到真正Collaboration,敢喺老細面前Propose idea,甚至用佢講嘅道理大番老細。對上佢個個demo都搵stakeholders來睇,唔蒲頭就屌佢哋。demo有乜即刻寫story,比佢地選擇做乜先。佢真係同個team做到個出得街嘅mvp出嚟(個project之前衰咗兩次)好多stakeholder 同老細都buy佢嗰套,成為係公司嘅神話。

佢知道要走之前train咗個BA做佢個位,個BA 比佢操到一樣辣
scum master
呢個scrum master真係神人
你公司搵到佢真係好彩
可以屌 stakeholders 都要有一定膽色同份量

大部分香港人公司 都係事後比stakeholders 屌做錯方向 / 唔係我要的野
當然唔係真係屌,佢主要嘅板斧係一開頭set咗個規矩demo一定要蒲頭,demo完咗之後可以接受或者唔接受個product。如果唔接受,就攞返之前stakeholder要嘅story對證。

如果接受咗個project之後屌佢做錯方向,佢會屌番d stakeholder轉頭點解之前demo嗰陣時噏晒頭來accept。

基本上如果老細見到demo話唔係佢想要嘅嘢,佢淨係會嘥咗一個sprint。下個sprint story planning 就會更加detail。
我係細行試過玩agile 結果因為資源唔夠或者啲老屎忽不思進取唔幫手,如果就變左鳩我呢啲working level
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞