加拿大夾租需知 (1)

55 回覆
59 Like 4 Dislike
咪又係同一班人嚟 on9
其實避唔避得開呢班人
好似所有地方都係同一班人搞咁
airbnb 就係攞嚟感受嘅
冬氣
係三個台黎,加登無廣告都無掙錢
比雪埋左對門
唔同既人馬黎。
唔同人黎嫁。你咁講同高登同連登都係同一班人5P仔一樣。
屌 真係不了
Condo vs Apartment 錯啦
Condo 係每個單位都係小業主 要經業主/經紀組
Apartment 係成棟得管理公司一個業主 佢再組比人
加登同連登咪又係同一班人

明明都冇人移民加拿大 大部份人都係揀英國
點解可以World台一半都係加拿大post
Condo: 每戶不同業權(業主都係不同啦,市面99% 以上),設備比較多,5件頭家庭電器,有中央冷氣,樓下會所 等等,有新有舊(40年以上都有)。但我知 Toronto downtown有豪華condo係無會所無看更

Apartment: 全棟大廈一個業主,棟樓起嚟就係出租,曾經有幾十年完全無起過出租apartment,因為租務法例唔准點加租,直到大概十幾年前修例,所以你會見到市面上apartment多數係舊樓,通常無洗碗機,無洗衣乾衣機(要攞落樓下,或攞出街外洗衣舖),無冷氣。 Toronto midtown有啲 50幾年舊apartment 有室內泳池會所,但通常無啦。

近年新起嘅apartment都係豪華形,內外設備同新condo一樣,包括會所。

租 condo: 因為個人業主,佢要唔租俾你(你未入住或住緊)都好易,求其作個「合法」理由就得

apartment: 真係要有合法理由先可以唔租俾你,呢啲理由好難搵,有大廈管理員(通常24小時on call) 打理單位內外問題。 condo 嘅管理員唔會理你單位裡面問題,你慢慢搵業主

condo 私人業主易話為(好似係)

apartment 有公司制度白紙黑字
apartment 業主 人生嬴家
華人
>>> 你當係公屋樣同私樓樣, condo靚D, 有會所, apartment平D 多道友同麻煩友同精神病人。

本末倒置, 有道友、精神病住係因爲租平,唔係因爲apartment.

貴租豪華apartment 專業管理 唔會容許麻煩住客。

Cheap condo 一樣好多麻煩人。
push ar
有寵物係咪唔使諗condo啦
通常係,個別業主都會合法或非法咁唔租俾你

Ontario 嘅rental apartment (building) 就法例規定唔可以禁止寵物
留名學野
你搵D物業放租個D就OK~ 但如果你入左去之後佢先發現你有狗仔佢唔可以唔比你住
有D condo 係大廈 declaration 寫明唔可以有寵物, 業主唔理都可能被大廈管理處出律師信, 租務法例都唔可以 override.
但如果已經有窮物咁點算
其實唔係同一班人黎......雖然我唔太sure D人物關係, 但出過幾次活動D人係完全唔同人黎~
但有窮物都係窮人住唔起house屎...
住過幾次basement都好撚正, 不過最正都係住walkout basement, 我果邊通常靚樓先有walkout basement
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞