【理大圍城】精算系生陳情:有幸生而為香港人 願以浴火重生的姿態見面 官稱讚求情信「相當有深度」

263 回覆
1353 Like 12 Dislike
生而為低等香港人
我好傷心
不過應該好快又會吹雞係度洗cctoy做回覆算
中二病到
起撚哂雞皮
你食屎啦屌你老母
唔太同意wow

1. 如果按你所講 同樣道理所謂餐廳/被傷害嘅人佢地或許係因為中資幫兇 挑釁示威者所造成「無可挽救嘅傷害」 咁佢哋係咪都要負返責任?

2. 你聲稱每個人(內含每個有人組成嘅機構)需要為自己做過嘅嘢負返責任 依個係如果每個人都遵從依個道德觀而產生嘅社會契約 但好明顯有一班人一個政府一個黨一個小學生 喺當下完全唔需要為自己執行嘅暴政附上任何責任 點解我又要遵守依個社會契約呢?依位上庭手足從來冇話自己為犯罪後悔(犯法≠犯罪)之不過坦然接受依個不公下的法律後果 充其量只可以話對自己負責任嘅高人

3. 沒有暴徒只有暴政:當然係成立 絕對唔好忘記2019 6月9嘅時候 100萬人和平上街後嘅結果係咩 政府教會我哋和平示威係沒有用 相反612有衝突之後 佢即刻暫緩法例 (原因係寫明左承認自己解決不足 希望與市民重新溝通)咁即係話行使武力被遊行更能夠讓到政府聽到民意 佢地係endorse 左依個行為 如果係按你嘅陳述 我哋嘅黨政府就係最大嘅暴徒 由佢口中所謂嘅暴徒 只不過係推卸責任 轉移視線嘅技巧
咁我講嘅野係咪事實先?

不如你又解釋下係咩情況底下,
受過咩教育,
接受過咩道德訓練,
令你覺得上圖個受害者係抵死,佢遭受咁嘅對待係符合公義?
你會唔會教育你嘅下一代:
「係面對相同情況,如果有人侮辱你、唔同意你嘅意見,
你就可以打獲佢,隨便放火燒佢,依種行為係啱嘅,係社會大眾認同嘅,而且唔會同唔應該收到指責,亦唔需要付出相應代價」
咁樣?
英國見
原來你唔知「沒有暴徒,只有暴政」點解
來生不做支那人
老冧:#146917

會員名稱:習慣咗就冇事

註冊日期:2017/9/13

https://bit.ly/lihkg_on9_list

小心此人

對緬甸政變首名中槍死亡的抗爭者幸災樂禍「抵撚死暴徒」。

上述資料更新日期:2021/8/1 19:41:35

P.S. 呢個唔係五毛 LIST,係戇鳩 LIST,可以畀大家認識到比較特別嘅會員
hk無freedom架
Block 你唔係因為你係五毛,係因為你岸鳩,成日以為人地覺得你係五毛,影衰晒啲五毛
保重
老冧:#312363

上一個名:如果癡癡的等

而家個名:情陷夜西環

註冊日期:2019/8/24

小心此人

力撐其他人用蝗字,稱「公車都唔識,中文有冇3」。

P.S. 呢個唔係五毛 LIST,係戇鳩 LIST,可以畀大家認識到比較特別嘅會員
你赢左咩

攬炒
我要你攬炒
老冧:#310275

會員名稱:駿羊局焗腸

註冊日期:2019/8/20

正仆街

恥笑被還押的連登仔 (椰子是無辜的),又出言侮辱其他同路人,又認為遺棄寵物無咩問題。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞