【理大圍城】精算系生陳情:有幸生而為香港人 願以浴火重生的姿態見面 官稱讚求情信「相當有深度」

263 回覆
1353 Like 12 Dislike
721,831警方係有問題,
但警方不作為同不正當使用武力,
都提供唔到正當性比人破壞商店同傷害市民。
即係A打B,然後B打C咁就係合理同公義?
而且受傷害嘅絕大部分同警方根本無關,
佢地傷害嘅只係無辜香港市民,
佢地係應該認錯同接受合理懲罰
封信可以比班冷氣軍師打飛機了
On9
好撚柒收返埋啦
現實就係一班傻鳩去衝
你哋就喺電腦後面食花生
帶我走
可能你唔係好明你自己講緊D咩
兩件同時事發生 係不能夠直接套用因果關係
如果套用番你嘅邏輯
政府都要為自己嘅行為而負責
唔能夠因為解決唔到社會矛盾就亂做引致社會動盪
親共嘅人都要為自己嘅行為而負責
因為佢地無視其他人嘅利益喜好引致社會動盪
你會覺得唔合理 係因為你本身偏見接受唔到呢D解釋
但另一方面大把人覺得呢個先係主因
你就咁切左一部份出黎 去解釋一件咁重大嘅社會事件
你覺得合邏輯咩?
你同"暴徒"一樣都係斷章取義
篇文高質到進可攻退可守
即係總之暴力就係唔啱d friend 咁制度暴力你又唔講?和平遊行佢唔理咁又可以點?

同埋我又唔見得有幾多無辜市民受傷害,俾人打個d都係自己去挑機先
好撚好笑,3年後仲有人同我講721冇問題
你一早咁講就唔駛再傾落去啦

係咁㗎啦,佢有權呀嘛

講完啦
中国人先會用呢d比喻
黃絲成日話追星同幫手足可以同時關注為自己做港豬既內疚感開脫

但實際上我只係見到咁多判監手足明明有美好前途高薪厚職上流生活,但為咗香港都願意犧牲自己前程

但某隻讀書唔成+發明星夢發到返大陸節目既蝗種,咩都無做過,咩實力都無就話自己做3年就賺夠錢財自要退休

畫面唔靚呀嗎
暴動個班要捉嘅都捉晒,要重判嘅都重判晒,香港法治唔使你擔心
更加唔好用呢啲單邊立場嘅幾件事件嚟定義何謂公義同唔公義
2樣野本身都無比人破壞嘅理由
咁政府/警方/打人藍絲受到合理懲罰未
根本成個社會就已經禮崩樂壞哂啦
個社會已經退步到由個人要用自己嘅方法去捍衛自己嘅公義
老實講,呢幅圖畫只係用來打飛機
但求你未淡忘往日舊情
我願默然帶著淚流
很想一生跟你走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞