【ViuTV白卡劇】《IT狗》(11) 星期一至五 21:30 我好似又聽到一啲需要糾正嘅言論

1001 回覆
34 Like 3 Dislike
大台咁耐都仲未搵到俊華演返俊華
暖男爸爸算唔算出過?
哈林同庾澄慶好似樣
睇wiki好似係製作組出
@白卡鐵三角 shut up and take my money
呢個每次都應該要擺post頭去表示觀眾嘅訴求
好似係暴龍哥同製作組同樹瀨插畫師自己搞
本身仲想搞pop up store 點知就係武肺岩岩開始
係,不過我估唔到我講一句套野擺明係抄 Silicon Valley 會引黎成堆負評。

套劇風格,人物性格都好似 Silicon Valley,我只係覺得叫自己做原創劇就有啲肉酸。大家鍾意睇還鍾意睇,我都係客觀分析套嘢好有 Silicon Valley 影子。
可唔可以平行比對下?
Reference同抄係唔同層次嘅嘢
如果人設同劇情係抄襲嘅話咁係值得criticise
但我無睇嗰套就咁望下個劇情同角色發展又唔似喎
香港點玩到大麻先
仲有racism梗都唔係香港玩
唔通因為it同創業就叫似?
咁都大把醫生劇同律師劇啦
如果就咁講有影子或者主觀哋話似而無比對證據
食負評係好正常架喎
5集收皮殘唔殘酷
套野好笑係好貼近香港發生過/日常既事

IT反而唔係重點
咁你係咪應該都起碼睇一季 Silicon Valley 再評論呢?

IT狗 Kenneth 等如 SV Erlich Bachman,
信 等如 Richard Hendricks
男女 B 等如 Dinesh 同 Gilfoyle
Johnny仔 等如 Big Head

呢幾個角色根本就係倒帽咁倒出黎。

唔講人物,講劇情。T shirt 梗,Logo 梗呢啲 同 SV 入面劇情類似。

套劇我係欣賞,但唔係加咗本地元素同埋劇情有啲分別就叫 reference 囉。反大台唔等如要過份吹棒 Viu,我只係覺得叫自己做原創劇就有啲肉酸。有睇過Silicon Valley 再睇 IT 狗好難睇唔出 IT 狗係重度借鑑 SV
睇左五集,最撚好笑係第一集銀行it部四條友,佢地節奏把握得最好
阿信d戲好自然,蒙玲就好好j
果4條友剩係識肥腸
巴打,我都係silicon valley既fan,我都認為it狗一定有拎SV做reference,幫公司改名、團體tee呢啲情節都熟口熟面

不過你又唔洗咁執著喺 原創劇 呢啲字眼上,有時創作既嘢就係加加減減,融會貫通,套劇apply左香港實際既創科環境,裡面亦有佢地自己度既gag位,好唔好笑係一回事,但都算體現左原創性,都算係一個good try
我就係無睇先叫你講,咁係你話似呀嘛,咁就要舉證架啦
至於t shirt梗我想講我睇過嘅sit com大把會玩啦
Big bang theory都有啦
男b同女b不如話係借鑑大台歡喜冤家
與其話抄,不如講本身sit com係有一定嘅公式
我熟Brooklyn nine nine多啲,我就用呢個做例子
Amy同jake都係針鋒相對啦
可唔可以咁樣拉埋嚟講先

所謂抄係講緊倒模
但點定義倒模呢?
一個角色唔止人設,仲有character arc
成個角色嘅development都唔同
而劇情都係有所謂嘅關鍵情節,用嚟推動情節嘅元素係咪都撞先?
不過橫掂編劇有mon po
咪等佢哋回應囉
講開原創劇
其實大叔的愛都有
呢個似brand name多啲

但我覺得reference同抄真係有一段距離
抄係好嚴重嘅指控
而講創業點都要經歷幫公司改名、整團體tee、ice breaking game等等
好難兜過呢啲香港都有嘅公司文化
將呢種當做localisation,而計落抄
咁又應唔應該呢
其實關lokman咩事,點解次次都一齊出,就算有funding 都唔關佢事,佢只係租客
同kaki夾埋呃人掛
富三代
二月廿九個時已經講緊
Viu學日本d電視台
開間官方店賣劇集同綜藝d紀念品
應該幾正
Lawrence Kan
3 小時 ·

時間回到2018年,世界未有疫情,地球還未倒轉,嗰次拍攝認識咗John Tsang 曾俊華同佢太太Lynn。有幸可以跟住佢遊歷佢嘅大學MIT及Harvard,off camera嘅時候仲傾乜都得。John分享咗好多對香港創科嘅vision,以及香港創科嘅苦與樂;除咗學到好多嘢,我真切感受到佢對香港創科嘅熱誠,其實當時已經有創作《IT狗》嘅小念頭,不過可以成事都唔易,我話如果有一日真係可以拍得到,一定搵佢客串(唔知佢記唔記得)。

到2020-2021年,嗰一個小念頭終於萌芽,其實喺劇本嘅時候已經寫咗曾俊華,當時有同事問:「劇本嘅曾俊華?係真係曾俊華?」
事隔幾年,我都係冒昧message John, 結果依舊親切嘅John一口答應。

多謝Viu TV及Bowtie促成今次呢件事,成日都想好似外國Sit Com咁有呢一類嘅Cameo,呢一集對我來講特別有意義。

@viutv @bowtiehongkong @johntsangpage
#it狗 #ingeekwetrust

呢套劇根本地圖炮
笑9哂所有扮L哂嘢嘅人
入面角色個個白卡
但又代表唔同思維
大愛L男權L女權L左膠L勇武L自我中心L正撚樣
但係冚家剷全部都係得把口嘅
一到要埋牙時就縮番

編劇又好熟創科
呢行真係充斥住啲專Cap水嘅人
最叻pitching cap funding
攪咁多年
有咩好嘢彈過出嚟大家心照

最後,主角阿信係真心膠,
集集比人撚比人屌
不過佢真心揼石仔,
最後應該係佢先係做到件事既人

⋯⋯希望係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞