Hamilton

44 回覆
10 Like 0 Dislike

不過都唔關我地事
法劇tour永遠唔黎香港
唯一一次應該係19年既rj
居然有人講Hamilton
仲以為講F1
超好睇
Hallo巴打
搜尋Hamilton搵到呢個post
重要係近期嘅post,有人討論音樂劇,感動
好鍾意les mis
Hallo
身邊太少人鍾意睇musical 無乜人可以講
你有冇睇過les mis嘅live呀 我超級想睇

周圍拉人入坑,但都係冇乜人睇
永遠都係得自己一個j音樂劇
搵唔到同好討論
前排忍唔住開咗個post搵同好
冇睇過live好想有機會去睇
睇過1978、2012年電影(想睇1958同1982年版),loop咗好多次10周年音樂劇,睇咗一堆校本/社區音樂劇,同埋世界名著劇場嘅孤星淚動畫
想補原著,但本書好厚,唔知自己睇唔睇得曬
我覺得Hamilton最神係Satisfied依段
可惜當時係NYC買唔到飛現場睇
https://www.youtube.com/watch?v=wD2LdRGyhwY
睇嚟你真係好鍾意les mis
我淨係聽過佢啲歌 因為我大概知佢講咩 所以唔想睇戲/musical 想第一次睇就係睇live
你知講咩嘅話 睇原著應該都易明啲 慢慢睇take your time
我最鍾意嘅畫面係Burr 射佢嗰度呀
好似啲人臨死有啲人生走馬燈咁
https://youtu.be/gz1wUmmDHSc
Satisfied 嗰度都好正同埋唔知點解我勁鍾意king George 嘅歌 佢有一句係話 I’m so blue 跟住佢踩咗一下地 盞燈就變咗藍色 好搞笑 好正
https://youtu.be/ERYukmba5Vg

但想睇live可能要好耐之後先得
武肺+我滅共

覺得10周年les mis音樂劇真係好正
點解可以忍到唔睇

見一直有人推薦,今日無啦啦諗起Hamilton,撳開咗嚟聽,而家loop緊Alexander Hamilton同My Shot
加油
你咁講可能我星期六會抽時間睇啦
本身都想睇 因為我好易喊 所以應該唔會星期一至五睇 費事喊到眼腫第二日仲要返工返學
如果就咁聽啲歌呢兩首的確易啲入口 因為無乜劇情 但其他歌係包含埋劇情 要再睇埋畫面先係真正嘅視覺+聽覺享受
有啲歌我本身普普通通 但因為畫面靚所以鍾意埋首歌
上面我同另一位巴打貼上嚟嘅link係我覺得最正嗰幾首
點解可以咁正
Masterpiece
無睇劇
但有睇歷史傳記,野心超大悲劇人物
聽聞套劇神化得好勁,不過搵戲做係要 dramatize 少少
Hamilton好正
搞到我睇番果段歷史

上星期去左現場睇
哇!!!!!
超羨慕你
好唔好睇呀
咁記住睇埋Tick, tick… Boom!
Lin-Manuel Miranda導演,Andrew Garfield做主角
本身個戲係musical Rent嘅劇作家Jonathan Larson寫
好好睇 Netflix有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞