估唔到 令我想走嘅,唔係中共 而係香港人

174 回覆
343 Like 219 Dislike
經過今次「疫情」,我對香港人徹底失望
疫情一開始 未清楚病毒底細 亦以為只要努力 疫情終有完結既一日,所以人人緊張防疫 我亦覺合理,樂意遵守。香港人自律有愛,當時口罩短缺,就算我喺街整跌左冇口罩戴,都有人慷慨贈送比我 我真係好感動。覺得香港即使人口咁密集既地方仍可保持低感染數字,真係好高質。

但點知香港人原來係一本通書睇到老,其實我喺上年己經漸漸認清現實 不作多餘冇邏輯既抗疫,所以呢2年內,被話,被影,被捉到叫差佬黎都試過。令我最灰心失望接受唔到既,唔係港府,而係一群失去思考能力失智既香港人。

有人認為禁堂食唔make sense,咁又點解覺得戴足口罩係make sense? 點解班口罩紅衛兵唔捉埋D食客,跑步撚?難道啲病毒同室內/街邊既餐廳deal好左收工? 當人地躂張豁免戴罩紙就收皮時,咁你究竟你真心為防疫,還是盲從政府既反智政策?不過班狐假虎威 揸住雞毛當令箭既擾民防疫撚有人力﹑法律﹑群眾去support,邊夠佢地強櫂鬥。

曾聽過一句說話:三流既政府 也許能擁有一流既人民,但三流既人民 就一定擁有一個三流既政府

就好似依家咁,香港人既反智恐懼間接贊成助長 簡直就係政府既加辣措施既元兇,一直受緊呢啲高温政策而又不自知,仲咁熱衷內鬥批鬥,果然流住中國既血

睇住外國已過緊正常生活 即使日韓都行緊「與病毒共存」,就算係街成個口罩除哂收埋,都唔會有人上前批鬥,甚至電視台節目街訪上埋電視 啲人唔會大驚小怪,上綱上線,儘管中國行「清零」,有一陣子室外都可以除罩。得香港人盲守﹑盲恐懼,就算比你做好自己 香港0感染又點,外地行「與病毒共存」,咁唔通成世唔開關 香港自我封閉做到北韓咁?根本成件事就唔可行 班紅衛兵係咪被沖昏頭腦失去理智?

香港人一邊擾人剝削他人自由同權利﹑奴性地盲聽權威既話,同時一邊學人話爭取民主真係笑死人,唔係「疫情」搞冧香港 而係你地班擾民防疫撚呀!!
本身都plan緊走,但今次從疫情中得出香港人原來係咁奴性反智,「武肺」係死既,人係生既,最緊要都係啲人既做化,日日受住班紅衛兵互相監督,為呢個反智失民心既政府護航,咁壓抑既環境真係唔適合人住,早走早著各位珍重
tldr
如果你去到外國都有防疫政策咁點算
多謝連登班反苗撚同恐懼撚啦
咁遲先睇透香港人你咪傻仔囉
香港人不論黃藍都係怕死兼賤到出汁
唯有搬去月球
去波蘭/墨西哥 etc
或者等到英美澳加玩完防疫呢場大龍鳳先再睇
其實你唔戴口罩咪講咯
你啲中二病去到邊都覺得唔滿意㗎啦 唔係點顯得你醒
唔係禁堂食就唔make sense
係佢禁既理據過程同實行起上黎都唔make sense 兼選擇性執法囉
講批鬥你咪又批鬥緊
正宗一隻手指指人四隻手指指先自己
我重點係講緊啲擾民防疫撚 講真推政策 政府有咁多人力警察去捉你唔戴罩咩 但香港成街都係政府啲紅衛兵去監督批鬥你 點同,就算外國有防疫政策 都好難嚴過香港吧,唔好話堂唔堂食 我想有戴罩與否既自由姐 係咪都咁難
西方世界高度重視「約束政府權力、保障人民權利」的憲政精神,縱使面對巨大的疫情威脅,也不願輕易讓政府有機會擴張、膨脹其權力,對於打開潘朵拉之盒與破窗效應積極防範,這也是屢見西方各國民眾抗議政府強制接種疫苗的主因。並非西方各國公民反智、反科學,而是各國從政治部門到公民社會都有眾多力量投入對於法治原則的底線堅持,故儘管美國已創單日百萬確診的紀錄,其社會依然未見恐慌、動亂,而仍有序運轉著。
叻喇 快撚d走啦
中共 政府 呢幾年打壓香港人打到咁
都冇令你走
反而口罩就令你覺得要走
你都幾有問題
分唔到事情大小
定港豬到弱智級
美國人美豬
德國人德豬
加拿大人加豬
對全世界人好失望 佢最撚醒
戴口罩還戴口罩 禁堂食還禁堂食 唔通關還唔通關
樓主邏輯 : 支持其中一樣=支持埋另外兩樣
豬仔愛好者
咁你走未 唔走死全家成世乞食ok?
睇得陳雲多
個個好似你條撚樣咁有錢
攞五叉嘢去同班狗鬥氣咩
戇撚鳩
我專重你有自由唔戴罩
咁你又有冇負返同樣既責任?
保證自己唔會因為唔戴罩而感染,唔會對醫療系統加劇負擔,又唔會傳俾其他人?
如果你做到足既話,我第一個支持你唔戴罩
走咪走囉
咁都要搵啲野踩下香港人
cctoy:
走=五毛黑警公安國安PR放負失敗主義狗
留=五毛黑警公安國安PR放負失敗主義狗
聽cctoy講唔搵政府工=五毛黑警公安國安PR放負失敗主義狗
唔聽cctoy講搵政府工=五毛黑警公安國安PR放負失敗主義狗

結論: 所有人都係五毛黑警公安國安PR放負失敗主義狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞