而家係英國 可以去邊過冷河返香港?

85 回覆
5 Like 67 Dislike
你講嗰啲嘢先係老點人
又喺度鳩吹話咩入泰國要醫生紙又話申請簽證好撚難跟住又話要隔離14日
又話咩申請10次8次都唔得
你講嘅嘢全部咪又係上網睇返嚟
我講嘅嘢有證有據 加埋有我自己嘅經驗冇老點人嘅成份
我係你就唔咁樣沖出嚟柒啦
淨係憑上網睇返嚟嘅嘢就諗住作為證據去證明入泰國而家好L難 真係笑死
而家係邊個啲意見老點人高下立見啦高人
加拿大暫時停到三月,英國應該唔會快過加拿大
你話有證有據咪有證有據
唔衰得又要害鳩人
其他見到罵戰既巴打對唔住
只係見到呢啲人好撚嬲,吹水唔緊要,自己一知半解又要出黎害9人,就係睇過無數個你呢d吹水分享奶左幾次野先叫你唔識咪教人

我唔敢講我岩晒,因為根本而家日日都變,有野唔可以公海講想幫人又要比你拎黎屌,話人無證據自己又係度得把口鳩噏,剩係用2019年果套去諗

老實講話自己係泰國可以係唔同機場返黎已經柒左出太空啦,
12月底泰國已經無左免隔離test and go Thailand Pass,過冷河走去搵個要隔離既地方已經痴線,你以為批左齊晒野入得境? 去到等聽日班機返轉頭啦!

仲要而家每日得一班熔斷左既機返黎都叫人去泰國,叫人去其他機場你都要睇下其他機場仲有無航線先講啦

改隔離酒店好簡單? 上年4 5月前就係大把房任你改,下半年到而家都係一房難求,酒店waiting list都水蛇春咁長,好少少果d全部唔退得,cheap少少想退錢坐底都收你兩三晚房錢,
退機票? 大半airline都係退返消費額比你,想轉另一間又係要比過

係度吹兩句水好輕鬆,係海外果個本身已經比正苦撚到陀陀擰,仲要比為左刷成就感老點真係多撚柒謝晒
如果唔係死人塌樓簽紙打官司果d
無必要其實真係唔好返黎啦
成日見到一個老母湊住兩個小學都未讀果d話返黎過節然後走,有時真係唔明做乜鳩

講真樓主係有心返黎要問就唔好上連登
Facebook有兩個隔離大group
有中有英
全部有圖有經驗
呢度無證據又話9up
有證據又要驚比你攞黎作故仔兼起底
最後只會換到一大堆刷成就感既吹水料
留名,我都要3月返到香港,依家諗黎諗去得2條路:
1/ 飛去深圳再回港易返
2/ 去歐洲國家過冷河21日再返香港隔21日

有冇咩高見?
蘇格蘭
布吉
經深圳係咪冇打過針都得?
無打針就難d,大陸行雙檢測,又要針紙,但好就好在佢隔14日就得
要呀, 依家諗住叫屋企人寄過黎,但Risk如下:
1. 因為佢飛每一個中轉國都要唔同健康碼,所以你中間停飛要停幾日
2. 佢有指定診所,如果機場無就要出市區搞
3. 依家深圳機場唔見有外國Airline,所以最後會係上海/ 杭州落地
4. 但回港易只接受係廣東地區,所以變相你又要係上海返深圳再Stay多14日先返到黎
總括黎講,Cost一定平過你係其他地區過21日冷河,但你預左俾好多人撚
同埋返深圳依家要停三個地方︰波蘭, 韓國同上海,飛到嘔
中國
飛廣州回港易有冇得諗?
真呀 身邊都聽唔少話返去過年
我心諗 做乜鳩
咁多人研究回港易

我每個月都會飛一轉外地返黎,歐美亞洲都有

其實上年暑假香港隔離酒店滿房果陣已經諗過用回港易,但已經放棄左,之後一直無再諗呢個方法,所以未必最update

如果真係諗住回港易,你地可以研究下:
1/ 果陣係美國走,諗住台灣回港易,但已封關,入港policy改晒,所以唔使諗台灣

2/ 之後諗住上海,發現直航機票好撚貴而且冇位,無記錯LAX/ SFO - PVG 最平26xxx 單程

3/ 反正公司比錢,諗住有機會都睇下,原來好多野要搞,我大慨記得係
a 要去中国領事館等佢批
b 要去領事館指定既test center
c 要係返黎前一定兩個禮拜先test一次,飛前兩日再雙檢雙核(我估係要做兩次
d 做齊晒再做健康碼都唔知批唔批…

另外轉機既話好似只可以轉一次? 同埋個test又要計轉機既地方唔知幾個鐘之類….

所以諗回港易既話真係要睇清楚細節
佢可以有2個中轉國,但每個中轉站都要再做一次test, 同埋再申請一次健康碼,仲要等批,Risk會大D

依家政府禁到2月4號,我原本2月5號機返黎,依家諗住早D走,去其他國家Stay 21日先,咁樣最安全
廣州無晒外國返黎既機,佢依家land既都係內陸機
即係出左去返香港要21+21?
係呀, 都無辦法, 唯一而又最安全
屋企有急事,點都要返去
我仲大獲
係巴黎冇哂証件信用卡
求返香港方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞