歷史上有冇打仗兵種真係雙持兵器(Dual wielding)?

64 回覆
3 Like 4 Dislike
手持兵器方式:
1. one-handed

2. Two-handed

3. weapon + shield

4. dual wielding

歷史上真係有冇士兵dual wielding 去打仗? 定係遊戲文學世界幻想出黎?
邊一種最實際發揮到一個人類最大戰力?

此po已完
典韋

太祖募陷陳,韋先佔,將應募者數十人,皆重衣兩鎧,棄楯,但持長矛撩戟。

韋好持大雙戟與長刀等,軍中為之語曰:「帳下壯士有典君,提一雙戟八十斤。」

秦沛
宮本武藏 二刀流 不過佢係武士
如果講士兵打仗要配合埋陣 雙刀好似無咩陣用到
揸個盾起碼擺到個龜甲陣
利申:9up
有冇D係曾經戰埸上實用留名,或風靡一時
樓上個中東佬雙機關槍似Show-off多...無論準繩度/後座力控制都欠奉(真心mode)
係wor 典韋同太史慈,雙手戟高手
我會反問why
點解要dual wield先
又唔係大力d
又唔係攻快d
入門: 一手攻,一手防
進階: 兩手攻防互換

9up
一講起雙兵器, 即刻諗起 呢條友

當然 歷史係咁紀錄, 現實係唔係咁就唔知啦

陳安(?-323年),中國西晉末期至五胡十六國前期人物,原為晉南陽王司馬模帳下都尉,勇猛異常,作戰時左手持七尺大刀,右手拿丈八蛇矛
我估得騎兵有可能雙持兵器,步兵雙持嘅話,未同敵方接兵就畀人射死晒
二刀流根本訓練唔到
人就係一隻主力手咁大把
一攻一防就拎盾啦
除非刺多(所以係有raiper and dagger)
攻防互換係無可能
你出力係用身出力
你左檔右刺係唔可以即時互換
因為你要個身重心郁
https://youtu.be/xc8akxwI56s

個人意見,打仗係講求節省體力,務求用最快最簡潔嘅動作擊殺敵人。加上現實因素,買把劍咁撚貴,我淨係攞長矛去打仗唔好咩?

而打交嘅話(假設係無板甲對戰),dual wield優勢在於連續進攻而打斷對手嘅擋格而露出破綻。但缺點就係動作有機會過大,同埋浪費體力。

dual wielding或者淨係攞單一武器,或者賤啲攞盾,都係睇條友對武器同自身鍛煉程度。
騎兵雙持, 隻馬自動駕駛?
呢個例子已經證明雙持武器係天才級數先可以熟練到 .
左右手做唔同既動作去攻擊或防守 , 難度非常高 .
就算係一般士兵左手盾右手武器既方式 , 可以做到防守左面敵人同時攻擊右面敵人已經唔容易 .

如果一般兵種訓練雙持武器 , 可能訓練五六年 , 然後戰場兵慌馬亂中俾人一箭射死 , 訓練成本唔化算 .

雙持武器係高手提高攻擊方式攻擊頻率既方法 .
單武器對佢地黎講浪費左時間 .
猛將對上老弱殘兵可能一劍解決一個都嫌慢 .
https://youtu.be/gJBEDxh0RQw

打仗同對戰真係有好大差別,由古羅馬開始,到中世界,影響戰爭打仗有太多因素了。地形,人數,軍備,指揮,天氣。而dual wield基本上帶唔到啲咩優勢俾戰爭,影響士兵負重加上行走速度,而開戰時formation又限制左好多。

所以dual wield技巧好多時只係由中世紀hema啲貴族,打交個時鑽研,畫落去d書,而多數係現在文學同影視/遊戲中畀人發揚光大,實質上都存在,好似官本武藏二天一流,或者某些偏門嘅hema流派練。

https://youtu.be/nPBO0ub3G44
蒙特單手射箭
有馬蹬
咁射箭都係臨瞄準同射先用雙手啫
二爺表示自動駕駛其實唔難

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞