你幾時先開始覺得鍾意讀書/學野?

47 回覆
100 Like 2 Dislike
中學一直都係覺得讀書係為左考試, 完全唔知為咩
真係鍾意吸收知識係差唔多U grad先開始覺得知識可以開拓人嘅思考同對世界嘅理解, 想像
反而宜家返緊工, 有時會睇下書
覺得少少遲, 不過學海無涯, 是但啦
當你無退路既時候
中學嗰時我係一年hea 一年認真
當你唔使再為讀書而讀書時
同埋搵到鍾意既野
考完DSE
中六做閱讀報告開始搵以前知啲唔知啲嘅作家同經典書
但都係睇完算,為做而做。
畢業之後有時間滿足自己好奇心。
開始有返少少閱讀習慣
但返返學又冇時間
我對加密貨幣好有興趣,但發現有時有d crypto 白皮書或購買方法全英文個刻明白英文的重要性,所以日日 睇英文電影、電視劇,教英文的書等
都有少少同感, 以前中學history阿sir好有趣, 所以都會比心機D讀歷史
其實好多科D野都唔記得7788, 反而history係比較深刻
所以話老師都好緊要
同意 發現有D有興趣嘅野要用英文睇
係有少少灰心, 不過都係有個想法係想自己英文進步D
唔好講笑 讀asso嘅時候先肯自動自覺溫書
同埋有時係講緊D野要 融會貫通...
只要D野通返哂, 其實唔洗好背都已經記得
中學讀書真係死記硬背.. 你總會思考下讀書係為左啲咩
以前咁辛苦, 都真係用錯哂方法
學校點會理你呢D
大學讀到year 3
突然發現無論讀幾多科都係交咁多學費
就個個sem reg到最盡
讀下lang course, 或者d有興趣既野
個陣開始feel到好想認真讀好書既感覺
做功課雖然攰但都開心
想透過交到份靚功課去證明自己
但只限有興趣既科
學到新野既滿足感好大
又冇,所有grading合符預期
自覺做得好有信心既就拎a
冇乜信心既咪低少少囉
衰左都多數自己問題
冇咁多野可以賴
細細個已經好鐘意 由細到大都好鐘意讀書 冇嘢做就自己搵卷操
讀書以外都係咁搵新嘢學
中學想第日搵多啲錢嘅時候
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞