你幾時先開始覺得鍾意讀書/學野?

47 回覆
100 Like 2 Dislike
一直都鐘意學嘢但係懶
出黎社會做野
做過d低下階層
勞力勞動既工作
發現自己體力上, 體格上, 手藝上
都做唔到基層工種
我完全唔夠同d讀唔成書既人競爭

唯有讀書
希望靠學識, 靠思維, 靠說話搵食
學野鍾意 知識鍾意
但香港嗰種讀書模式唔鍾意
小學到大學都冇
覺得好壓抑
為嘅只係雞碎咁多嘅人工
讀完考完乜都唔記得

真係想學啲有用而自己又鍾意嘅技能
鍾意學習
學習係人的本能,bb仔己經會學習其他人的行為去幫助自己融入群體,大人會學習各種技能去融入社會,融入職場,根本人人天生鍾意學習,人人都有好奇心,係學校的垃圾教育令你誤以為自己唔鍾意學習,你幾時遠離垃圾教育咪幾時發覺自己鍾意學習囉
never
利申中大grad
讀書唔再為張沙紙/考試既時候
吸收新知識睇新書仲有趣過去日本旅行
知識係要用D力同時間去研究,
有時想睇就睇, 係開心自由好多
唔洗比讀書考試交功課限制住
畢業開始出黎做野果陣 發現自己好廢 跟住就冇停過進修
不過話係鍾意學野都唔太準確 純粹係為左升職加薪
為過程
但係發現自己鍾意知識之前.. 讀書其實係好辛苦
好多時都係為左成績 (同埋其他人嘅期望)
gap year返完intern後
同樓主一樣
grad 左之後
大學開始先覺得讀書重要, 為左將來前途, 主要focus係自己major到.
畢業後一直做返工狗, 一直忙一直忙, 冇諗過自己既野
到30歲, 發覺自己生命得份工, 想改變自己, 開始試下做唔同野擴闊眼界, 例如做唔同運動
到32歲, 無啦啦有一日拎左本書黎睇, 就發覺原來睇書真係學到好多野, 由個一刻開始鍾意左睇書學野
我有個frd都係咁
最近比佢感染到
入u之後 咁啱揀到幾啱自己嘅major
每次做完asm都幾有成功感
主要係發覺到原來自己讀到書
中學讀到成pat嘢咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞