[1月新番]天才王子的赤字國家重生術

784 回覆
50 Like 4 Dislike
其實就算唔落毒
圍住佢紮營唔俾補給上去
基本上冇可能頂到一個月
D野食下食下就冇哂
作者輕描淡寫咁話物資同補給OK就算
深究黎都冇咩意思
小說有講話要速戰速決既
因為佢調埋南邊d兵上黎
國城,封水源其實係攻擊最好方法,正常守方最多碰到 1 個月,但問題係 3萬兵目的係速戰速決,唸住1星期搞掂,仲有窮燃地方邊有咁多糧食維持3萬人的補級
長春圍城戰
長春圍城戰都搞左 3-4個月 1個月攻山,哪來的自信

調守邊境士兵遺害好燃大,唐朝安史之亂,D邊關即刻比人破壞+割哂
而且果個世界有"魔法"呢樣嘢. 圍城可唔可以做到斷水斷糧效果? 係有"魔法"呢個不確定因素下係好成疑問.

只要個世界觀吹到有魔力就可以"變糧食, 食水", 甚至有Teleportation呢類唔驚俾大軍圍(誇張D仲可以用Teleportation做大規模兵力投射)的外掛. 圍城呢種戰術馬上變得完全冇意思.
圍城戰,通常實力差唔多時候用.
呢套明顯認為主角兵力弱,同弱國仔
睇唔起佢,再加上殺左佢大將
根本無想過圍住主角唔打. 只想盡快報仇.

仲有呢套明顯玩鬥智.
表面主角賴賴閒,實際好Q勁.
暫時明顯套野資源不足,大戰用公仔取代.
都算OK.
總之作者話贏就贏啦
圍足個鳩月
到最尾原來都係一騎討殺總大將搞掂
鳩流過魯魯修下下炸地板
節奏太慢,有啲無聊
我覺得就唔好深究
當佢四天王番咁睇算
垃圾東立
現國唔出電子書
之後既打仗係咪都係咁既級數
對面既將軍同一個普通人指揮打仗冇分別
男主角嗰邊都唔係冇問題,例如糧草 挖隧道求奇兩句帶過就話冇問題,但起碼算正常啲

如果之後既敵人都係咁樣好難睇落去
之後文(政治)戲多,戰爭只係政治既延伸
第一集原本諗住死d兵仔到時就有藉口撤退,寧願死人都唔親口提出撤退,為左面子寧願死人都唔講出黎,痴撚線政治
咁政治戲合唔合理
其實現實都係咁
現實顛好撚多添
政治外皮既歡樂喜劇。簡單輕(鬆)小說,未算太脫離理性。
聽聞舊年遼寧號俾馬斯廷號追到懷疑爆Engine拋錨, 只係因為船上軍委, 唔理船本身負擔唔起長期開盡engine, 夾硬想擺脫馬斯廷號結果谷爆佐

現實大把死要面, 作出唔合理判斷的例子
支共由竊國成功後是但一單都顛撚過拍戲
最顛係仲要成日攞埋黎拍戲,最近仲吹奏冰薯仔
幾好睇
主角攻山就咁易 敵人攻同一座山就咁難

白毛
現實常識來講,守山永遠比攻山容易。山本身已經係一座天然要塞。

但異世界有太多超自然力量變數,現實常識喺超自然力量下,唔係太適用
馬謖:.........
呢條友自己on9

最基本糧食同水源都唔keep夠就學人守山, 當年冷兵器時代陸戰又未有熱兵器果種火力投射, 地面戰(唔計空中支援)的話, 喺雙方差唔多科技水平下, 防守方係比以前冷兵器時代更有利.

所以如果俄烏出現大戰, 烏克籣冇失制空制磁(北約空軍幫守領空)同內部清哂D烏奸的話, 就咁計陸戰俄軍優勢冇大家想像中咁大.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞