[有圖慎入] 屯門啊叔放狗唔用狗繩 柴犬亂咬狗

508 回覆
1393 Like 25 Dislike
10個狗主10個都會話自己隻狗好乖
平時都係人地隻狗恰佢
好乖好痴人㗎
佢仲細膽過我
巴打唔洗嘥時間同啲戇鳩閪溝通
講幾句垃圾野撚到佢地好嬲好嬲就夠之後block
果單有冇下文
同你一樣 隻狗比大狗喺狗公園攻擊過 從此大中細嘅狗 佢都會驚
算唔算物競天擇?
叫到劏豬咁聲
上邊全部都話自己養果隻好乖
佢係以前比人虐待過先變成咁
之後個主人都唔知咩事,照正常做法根本解決唔到隻狗既問題,所以無奈之下先送佢黎
柴犬係閪狗,正宗閪狗
邪犬
隻狗咁廢打架都輸 死唔去當吸收經驗啦
push
俾我打狗打埋個主人
大阪Andy狗又話Del app嘅
似足你老母姣婆守唔到寡
真,Andy狗真係狗嚟
呆左,之後我就屌鳩佢,屌佢養狗唔教狗不如唔好養,同佢講而家佢唔俾指示隻狗就等於縱容隻狗,問佢如果整傷人/其他狗點算
唐狗大多都純品
不過當然啦,品種只係基本盤
主人點教,佢既經歷對佢既性格影響更大,好難一概而論,只係機率問題
依個係正確做法
所有有機會有威脅既都應該盡量避免
除非大家咁高咁就大,傷極都係咬傷少少既咪有佢
有機會重傷既真係無必要毖搏,100次有1次奶野都夠哂啦,依個係主人基本責任黎,除非你唔錫隻狗
就算有啲好friendly既大狗埋我隻狗,我都會踎低貼住,隻手隨時ready隔開
其實如果狗要攻擊有好多先兆 (當然有啲真係突然就黎,所以點解隨時都要睇實),不過香港9成人都唔識睇/ 無警覺性
我都有養柴犬,無可否認有好多柴犬真係好撚柒仆街,但係唔撚識教柴犬不斷縱容自己隻狗嘅仆街仲撚柒仆街!

無啦啦走過來郁鳩我,仲要好似行晨運咁樣慢慢走過來,叫我唔好摸佢,屌你老母啦!你隻畜生咬鳩我,你叫我唔好推開佢,擺明就係你隻柴犬閪,又唔見我嗰隻咬鳩你!
都係 咩品種都會出現行為問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞