蘇施黃:政府唔係對付緊疫情 係對付緊我哋

218 回覆
2188 Like 23 Dislike
本身唔憎政府 聽完佢講就超級憎
廢老藍絲
無錢就唔愛國
國安拉佢坐監啦
根本就係香港 港商比壓力要通關
依架又驚就黎到春運 一陣比人屌香港播番毒上去
林鄭就淆撚到出汁啦 又變千古罪人啦

大陸又驚死好多人 冇哂廉價勞動
冇人做奴隸就冇哂經濟動力
啲高官全部大魚大肉高血壓心臟病 乜乜77
淆底驚死呢隻老人病 搞到死哂啲黨員
一出事就台灣聯合5眼反攻大陸推番共狗黨
比人知到武肺係中國發源地

所以先成日咁緊張要清零 成個劇本清晰易明
有啲位都講得有POINT既
當年港島補選兩太對決
佢支持葉劉
但呢兩年佢好似冇出過聲
講咁多報左未啊,又得尻個講字?
好典型既香港人
政治我唔識
最緊要唔好亂
呢啲你話佢係咪心地惡毒既藍屍
其實都真係唔係
只係諗野簡單啲
加上呢兩年佢都無講過閪話
其實呢啲時勢有人講人話
點都唔係壞事
大家就唔好加多腳啦
推鳩自己先
雖然我都知大家都係鳩up

真係唔想大家屌國安法有問題嘅時候
又想借國安法打壓人
左報全文

蘇施黃表示,以往甚少公開討論政府的政策,惟今次再度收緊防疫措施令她不吐不快,「想問親愛嘅香港政府,你喺度等緊乜呢?」,更形容「我有少少感覺佢唔係對付緊疫情,係對付緊我哋!」。蘇施黃指,抗疫兩年間,許多市民已學會與病毒共存,有足夠的自我保護意識,而且致死的病毒已轉為較溫和,惟政府仍收緊防疫措施,「政府走去閂晒所有嘢,我想理解下點生存呢?」。

蘇施黃同情又一城望月樓食肆的侍應,明明已確保食客打好針、做好「安心出行」,沒料竟有機組人員「偷走」出來,質疑政府和國泰監管有漏洞,令無辜市民受牽連。她指全球仍未有藥物對付變化萬千疫情,而且事實亦證明接種疫苗無法預防感染Omicron,「仲強調打針做乜鬼?根本就冇用,打針都會中!」,故不禁質問,「親愛嘅政府,可唔可以話畀市民聽要等到幾時?」。

蘇施黃直言,市民被政府的政策逼到透不過氣,惟每個月仍需繳交租金及電費,生存已成問題。她憶述有長者曾致電台,稱若收到500元會出街食飯,有善長聞言後即捐出十萬元,希望幫助有需要的人士。有受惠的長者感激指,因為丈夫跌倒要醫藥費,幾乎無法繳付租金,幸得500元急救。蘇施黃提起時不禁激動落淚,指政府不知民間疾苦,「你哋可能高高在上,真係唔了解大家可能100、500蚊對普通市民都好重要」。

蘇施黃形容政府政策毫無遠見及計畫,希望政府可以體恤民情,「大家過得好辛苦,我哋唔係坐喺度有人出糧畀我哋,我哋係要出去撲錢呀」!
你講呢啲叫班到左2022仲淨係識講黃藍既弱智仔點load
煽動仇恨政府 你仲唔瀨野
好明顯蘇施黃係黃架啦
成功爭取邊個縮短工作時間
黃麗梅個老公好似係高級警司....
香港正苦就最重視民意㗎啦!
又瓦解黃營
From iPhone XS MAX
別給國家添亂
民怨呢家嘢 不分黃藍
谷到爆 大家都會係黃絲
無晒泛民班藍絲就開始醒覺 點都好過唔醒嘅
我之前同佢做過鄰居
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞