守宮係會越養越多 唔信你養返條

1001 回覆
2575 Like 123 Dislike
果凍白指silkback鬆獅蜥
我都係咁話,又要驚蟲又要養爬,何必呢
都話鬆獅蜥梗係唔會算守宮,體型都大好多
不過我講錯,唔係silkback
其實我一開始係驚蟲,甚至連爬爬都驚,但係屋企依家嗰條係俾人棄養,所以先下定決心去養佢

由一開始唔敢掂佢,到為咗佢要去餵蟲
依家杜比亞都可以徒手捉了(太多隻嘅話都係要用鉗

爬爬養得正正常常都會有廿年命左右,養得佢就要做定心理準備終有一日你要去接觸佢食嘅昆蟲
想問下,呢啲底材會唔會誤食
我見啲gel痴住咗,但佢好似會lur 翻啲底材出嚟
底材有好多種 有無相
其實佢條腸過到既話係會屙返 食左少少都唔怕
最怕係大粒底材食左卡住
同埋消化有問題既守宮都唔建議
你啱啱買返嚟其實最好用廚紙先,因為可以睇清楚有無屙屎同屎有冇問題下條可以試吓啦
同意
屋企啲糧呀gel依家都得個擺字
當時真係無諗過今日會日日夾蟀都接受到
但新養一條真係唔蟀唔食之前養開個啲都好易開口
Thx
Btw佢好似唔太食蟲gel 我用筷子引佢扯左一嚿返屋企,以為佢食咗,點知佢擔返出嚟俾我
可能真係要買活蟲,希望啲蟲唔好跳出嚟
咁你可以考慮餵杜比亞 唔識怕光滑表面又唔識飛
其實肥尾守宮一條幾多錢左右?
魚街街鋪目前最平見過做緊2舊幾
請問杜比亞應該點養好?
之前買過一兜,不過唔知餵乜先係最好,同埋唔知點幫佢地清糞便,痴晒喺舊蛋殼度
暫時未分到 幾個月前自繁既
依個質素出面應該過萬
靚靚地既紅橙直 4-5000左右都有
餵杜我一手一手咁手捉其他蟲就鉗
麥皮鋪底,餵就餵紅蘿蔔或者餵bug burger,屎正常係一粒粒唔會好痴
我之前試過餵麵包,但係除咗一粒粒嘅屎之外,總係有啲白色嘅黏屎
同埋唔知係唔係我養得唔好,我條爬爬食一隻半隻就夠,所以都無再買第二兜了
又唔係麵包蟲餵紅蘿蔔就得,又有營養又有水份

想問吓呢隻材質係咪會令啲蟲捐左入底
唔想幫佢執屋嘅時候有隻曱甴爬咗上我隻手度
乜要養嘅咩我諗住買返嚟俾佢食,食晒就冇
仲要同佢哋執屎咁恐怖
地棲一般唔用呢樹皮
Gutload你自己research下
如果賣個間野啲蟲唔知食左咩/有菌都大劑
你守宮食落肚的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞