守宮係會越養越多 唔信你養返條

1001 回覆
2575 Like 123 Dislike
好多人問佢地同鹽蛇有乜分別?

頭post圖中的肥尾同豹紋是不能爬牆,地棲的
R屬是可以吸牆的(樹棲)如你有興趣
仲有你啲鹽蛇不會有靚靚花紋和靚靚顏色的

可唔可以食屋企啲昆蟲曱甴?

唔可以囉,
即係你會去街市超市買豬肉,但唔會食野豬(你例外我唔想知)
佢地食既曱甴係另一個品種 (櫻桃蟑,杜比亞 自己search),街邊屋企坑渠個啲不了
是的鈣粉要適量加
維生素我無加因為見糧gel都有齊
蟋蟀一買廿蚊袋 , 兩三日食得幾隻, 食淨大半袋死哂發臭
兩三日要落一轉金魚街好煩 又蹝
識養唔會死
點養的
單純一問 養咗會唔會臭? 會唔會話要食新鮮蟲會見健康啲, 全乾糧唔好?
你個條係簷蛇喎
睇你用咩底材 用紙巾會臭
都要睇你清得密唔密
膠箱開通風口
蛋格再加一寸厚麥皮底已經唔會死
佢地啲屎堅臭 但見到就執走抺乾淨就ok
最好就餵活體 營養多啲 全乾糧就睇性格 但盡量唔好了
兩條啲色都好靚
明白, 我都唔想養咗又怕胃蟲搞到佢地唔健康, 好自私...聽講睫角可以唔餵活蟲? 有冇ching 可以分享下, 感謝
睫角可以長餵果泥 成體後某啲水果都可以
想問下有冇話幾大開始養會易養啲(有冇話BB會易死)? 都怕自己做唔好會害死小動物
老實講守宮好粗生 基本野做齊 冇消化/換皮問題就好健康
我自己prefer由細養大 ,幼體就要少啲上手 keep住日日餵就好快大
好養過倉鼠,嗰屎就算臭都係一粒半粒,仲要係乾
真係好粗養,佢食飽咗隨時一個禮拜唔食都得,只要保持個箱清潔就可以
鍾情火紅感,下一條肥尾應該都會揀橙紅色

呢隻咩名 好qq
同一樣野黎,可能條紋不同,我屋企條自來壁虎係橙色,都幾靚仔

wiki
壁虎,是蜥蜴的1種,又稱守宮。 西南地區稱四腳蛇、巴壁虎,巴壁蜥,在粵西地區叫勾鐮蛇,因其身體像粵西人常用來割稻、割草用的鐮刀(俗稱勾鐮);陝西關中地區稱為蝎虎或蝎虎子;在潮汕地區稱錢龍,因為傳說錢龍叫7聲家主人就要發財了,不過實際上應寫作檐龍,因潮汕話檐與錢同音所以常遭誤解。 體背腹扁平,身上排列著粒鱗或雜有疣鱗。
如果想好玩啲
養藍舌唔錯,基本上乜都食
不過而家冬天有時得個15 16度 係咪要用暖墊先得?
你唔用暖墊都得 不過佢要夠肥+唔好餵 淨畀水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞