如果[ff]如果十八區每一個都係獨立國家,會發生咩事?

680 回覆
404 Like 18 Dislike
[ff]如果十八區每一個都係獨立國家,會發生咩事?整合
https://lihkg.com/thread/286964/page/1?ref=web
屯門會變左強姦大區同痴線佬集中區

屯軍渡海擊破澳門,即可有源源不絕財源支援軍事,天下一統指日可待
馬鞍山獨立後到大圍獨立,火炭獨立,然後重新組成沙田合眾國
此post用作討論,樓主開咗個整合post俾大家睇
大埔雖地大但人口薄弱,民風純樸,必成列強之囊中之物
大埔雖地大但人口薄弱,民風純樸,必成列強之囊中之物

不過大埔與新界列強(荃灣王國丶沙田王感丶大北帝國丶元朗酋長國)接壤,根本冇一國會主動打大埔,大埔只要維持列強平衡,根本唔會滅國
無一區獨立到。就算香港島或南九龍都已經獨立唔到,電力、水源同農業都來自新界或經新界運輸,點生存呀?

得啦夜啦
收皮啦龍二哥
唔好再分裂香港 分化区域 有咩意图?明明都系中国一份子
大荃葵青聯邦主義萬歲

荃葵青控制咗新西交通,又有工商業發展,又有貨櫃碼頭,又有郊野地,人口又八十幾萬,仲唔屈曬機
樓主採用下呢個idea

馬場宣言—沙田大革命

大圍、火炭、馬鞍山獨立,圍攻囚禁馬鞍山之友成員嘅濾水廠,推翻沙田王,係新城市廣場以斷頭台將其斬首 其後沙田、大圍、火炭、馬鞍山改行共和制,組織聯邦政府,建立合眾國
樓主採用下呢個idea

馬場宣言—沙田大革命

大圍、火炭、馬鞍山獨立,圍攻囚禁馬鞍山之友成員嘅濾水廠,推翻沙田王,係新城市廣場以斷頭台將其斬首 其後沙田、大圍、火炭、馬鞍山改行共和制,組織聯邦政府,建立合眾國

Ok
樓主採用下呢個idea

馬場宣言—沙田大革命

Ok

樓主採用下呢個idea

馬場宣言—沙田大革命

Ok

喺整合post出咗
撘地鐵過兩個站就要拎passport出黎

一地十八檢
唔知樓主點睇我九龍城帝國呢個設定
因為九龍城區內部太複雜,所以我將佢分成四個成員國,希望每個國都有佢嘅性格,同埋帝國制度好似得意d

Ok,我都唔熟九龍城帝國
係咪18區簡介齊晒

無人寫九龍城帝國
無人住何文田?

九龍城帝國再分為四個各自為政嘅國度,分別係九龍塘國,何文田國,紅磡國(包含九龍城,土瓜灣,馬頭圍),同埋新興嘅啟德國

何文田國位處高地,進可攻,退可守,係九龍半島獅子山以南唯一一塊高地,俯瞰成個九龍半島,清楚望到九龍半島各國嘅軍事調動,係兵家必爭之地,不過有趣係一直以黎都無乜人敢搞佢,唯一一次就係油尖旺共和國班友仔唔識死想打入去,油尖旺共和國嘅海上勢力其實幾強(佢地dum好多錢去保護油麻地避風塘同尖沙咀碼頭,同出海嘅商人),但係陸軍勢力就認真麻麻,曾幾何時都試過偷襲何文田,但係油尖旺共和國低估左九龍城帝國內部嘅團結。雖然九龍城帝國內部各自為政,但當油尖旺共和國發動偷襲後一小時,紅磡國同九龍塘國已經派左軍隊黎到,同油尖旺軍隊係天光道亞皆路街一帶拉鋸,雙方只係對峙左七七四十九日,油尖旺共和國同九龍城帝國就達成左和戰協議,油尖旺共和國願意賠償帝國嘅一切損失,假灣仔國簽約。事後油尖旺共和國總統被國會譴責逼宮,最後落台,輿論指出,何文田雖然極具戰略價值,但毫無商業價值(傾盡全國之力,得到成堆貧民窟都唔知有乜用),違背本國一路以黎以貿易為發展嘅大方向。經此一役,油尖旺共和國同何文田國一直keep住友好關係。

上面提到何文田貧民窟,話雖何文田國有好多貧民窟,但某d貧民村落都唔小野,大有來頭,傳說入面,大不列顛天神曾經係一個叫愛民嘅貧民村落顯靈,施行神蹟,所以今時今日都仲有好多人黎朝聖

何文田國同佢嘅君主一路都承襲住一種與世無爭嘅態度,係高地入面與世隔絕,人不犯我,我不犯人。亦都因為何文田君主呢種態度,九龍城帝國皇帝通常係由何文田君主當選(註: 九龍城帝國皇帝,Emperor of Kowloon City,係由帝國內四個主權國嘅君主一人一票選出),一路以黎都好成功,好持平咁調解帝國內部嘅紛爭,亦都好成功維繫四個唔同主權嘅國,其中一項非常成功嘅政策叫「帝國軍情互享」,特別頭先都提到何文田位處高地,睇到晒九龍半島任何嘅軍隊調動,而呢類情報又會share畀帝國嘅其他成員國。

紅磡國呢個國家可以話係非常有趣,國內大部份地方依然係無任何鐵路,而且你日常生活中好難識到一個人係住係紅磡國(黃埔市除外),馬頭圍市,土瓜灣市呢類地方明明係有人住,但就好似無人談論,其實筆者曾經係九龍塘某學府學習演辯術,有時都會越界走到九龍城一帶享用午餐,但總係覺得呢個國家神秘莫測。

啟德國係一個新興嘅國度,本身係一個荒蕪之地,由一個神秘家族所持有,但就係十年前,呢個神秘家族絕後,九龍城帝國皇帝於是宣佈將呢塊土地收歸帝國,並且由帝國騎士團負責管理,帝國騎士團將帝國一部份嘅貧民同支那民安置係啟德一帶,興建新嘅貧民村落,如啟晴村。(註: 因為九龍城帝國內部太多貧民,亦都太多支那民,所以係廿年前成立左帝國騎士團,專責管理(好聽d就「幫助」)同吸納呢班人做士兵,係帝國受到攻擊嘅時候,騎士團往往衝係最前線,不過由於太多支那民士兵同貧民士兵,所以一直有人投訴軍紀唔多好;而騎士團嘅高層通常都係黎自九龍塘嘅一班富裕貴族子弟,畀佢地可以一展所長)

觀塘國同啟德國接壤,見到帝國騎士團係啟德大興土木,開始有所避忌。

講到好似19世紀20世紀初歐洲啲帝國行政規劃咁
九龍城帝國曾建九龍寨城,犯避帝國追捕者皆藏身於此,龍蛇混雜。然而該寨經多年經營,固若金湯,寨中皆以兄弟相稱,守望相助,一直視為帝國隱患。及後帝國招安寨城,寨城內部分裂,帝国破之
九龍城帝國曾建九龍寨城,犯避帝國追捕者皆藏身於此,龍蛇混雜。然而該寨經多年經營,固若金湯,寨中皆以兄弟相稱,守望相助,一直視為帝國隱患。及後帝國招安寨城,寨城內部分裂,帝破之

国你老母
有機場就一定有用咩,有軍營既區就肯定先天屈哂機,人地大北帝國有軍營有練靶場有農業有工業有學校你沙田區三面環山冇軍備咪又係死,屯元天只要合埋一齊就係另一個霸主,成個楚國咁幅員遼闊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞