連吃都沒吃就給不合格!日本義大利名廚評便利店飯糰遭炎上

137 回覆
169 Like 16 Dislike
香港人係咁架啦用匪語就嘈到拆天
直接搬日文,台灣用語來用又無人講
呢個好味啲定華御結個啲好味啲?
夫目前犯,意大利版
可以話俾你聽完勝
賣相都唔係好好
認真講 呢個飯團比起其他便利店黎講真係輸...不過我都會比合格嘅...
上得人個節目
又知係便利店食物
咁嘅行為唔係叫有個性 係冇禮貌
佢用fine dining果套標準去評便利店食品就梗係覺得係狗飯啦
印象中Gordon Ramsay就算拍Kitchen Nightmare 嗰陣啲野幾垃圾都會放落口咬一下先
除非係已經一聞就知變壞咗,有食物安全風險嗰啲
我都成日買呢個食
一件飽腹食物,搵個西餐大廚用西餐main dish 嘅標準去評價
點睇都係做節目嗰個on9啲/有心引戰
其實拎平民野食比高檔餐廳廚師評分
單野都唔係咁講得通
你expect個名廚會讚件平價b級野食咩?
名廚開口埋口都要貴價食材用黎入饌,收到貴一貴
你老味而家話平價野都叫好食
D食貴價野既客就會睇低隻名廚
單野都唔係咁講得通
單野都唔係咁講得通
睇到呢張圖
我先明小林幸司當時既心情
我諗做節目條友都自信太高
拎一般大眾中意食既野去挑高檔廚師機
但大眾中意食可能係性價比高咁解
平+入到口唔難食
但響名廚眼中好睇食材質素水平
唔罕唔貴唔食
根本2樣極端,拍埋一齊去較量實會有落差
就好似要說服間酒店/高級餐廳擺便利店野食入menu
要求對方比好評/認同
會有咩好結果
反而比名廚嫌棄完,搞到便利店食品開發條友心靈受創
拒絕匪語入侵
係 間野係好食
不過佢呢個動作無禮貌囉
ching明你個意思 但個比喻好似唔係太啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞