緊急!工傷文件被冒簽!你係我點做好?

109 回覆
2848 Like 14 Dislike
你無共產黨撑腰玩唔起法律野架,報狗啦
虛假文書最高14年
同埋呢啲有法律效力嘅文件
出左事死硬
好似唔好喺網上透露太多案情好d?

利申咩都唔識
樓主搵定工都得,你老闆準備入冊
簡單講 有條友做野果陣出左事 你老細唔想賠/賠咁多 就"準備"左份被修改過既工傷報告(對你老細有利既立場) 然後假冒你簽名 呢份報告當係你出同負責 如果到時調查過程中 奴隸處發現份被改寫報告同事實不符合(嗱 唔知實際情況同份被修改已提交既報告一唔一樣啦) 就係想要你去孭飛

到時你老細實卸膊話份野唔係佢簽 我唔知架 呀邊個邊個簽名出既 你認為關邊個事?
聽日返工搵老細傾計 開定錄音機啦樓主 睇下你老細會講d乜出黎
字裡間 你好似好撚驚
唔知以為冒簽嗰個係你 on99
咁都仲要問
即刻報啦 再驚到拖就洗定屎忽幫老細坐監啦
搵老細傾佢咪知你發現咗
因住佢先下手為強
直接報啦仲諗
無左份工小事 惹官非留案底事大
仲要係本身唔洗上身果隻

仲有你咪同老細傾呀 陣間無啦啦變串謀仲死
出左事,有你簽名 > 你入去坐> 無左份工
報警 > 可能會無左份工, 冒簽咁on9 既工做唔做都罷
冒簽都做得出,個工人一早睇穿你老闆人格係唔會報
如果你知係邊個冒你簽名就去報狗,唔知邊個簽,啲狗十成會耍9走你
如果你嗰份報告只係for internal用,就算入面內容錯晒都未必要負乜刑責,最多唔採納份報告既資料,除非你比人知道你係有意圖去比啲錯誤資料去引導公職人員,咁先會有機負刑責,但刑事案舉證要求好高同埋係喺控方度。你單野唔係乜大案,勞記或黑狗或劣政c都未必有閒情逸致去攪你
咁佢哋改既既你同唔同意先

如果同老豆唔岩就報警啦
樓主好撚慘,被辭職或者被坐監自己揀
建議你可以同勞工處備案先,嗰邊留個記錄,叫做起碼保障小小。
利伸:雖然勞工處少廢,有好過冇
報公安報勞工處,ICAC
報狗 保障自己先
你唔報監都有得你坐
亦即自行報工傷
報左警先…唔係食哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞