緊急!工傷文件被冒簽!你係我點做好?

109 回覆
2848 Like 14 Dislike
背景

話說公司部門下屬報稱做嘢時受傷(我放假),咁佢就準備向勞記報工傷。

咁老細叫我寫份意外報告比佢,但佢地趁我今日放假 擅自 改咗報告內容 + 追加內容 ,仲完全無問我就冒簽我名

勞記應該會調查呢份文件,到時我就真係完全唔關我事都孭哂飛

工傷文件被人冒簽+追加內容,是咪要報狗
有冇法律界巴打可以比啲意見我?

報狗 正評👍🏿

唔報 負評👎🏿
報警備案
唔係就你食曬
做人唔好咁弱智
到依家都唔報警
到時洗定個屎忽
偽造文件
唔報狗你死硬
我反而想知
調查報告 有咩法律野上身呢
進行調查 同 調查錯方向係2回事架

不過你老細都有問題架啦
咁都要問呃正皮
咁都要問人
你都係自己食咗佢算啦
仲唔備案等坐監
做乜狗下屬受傷要自己報工傷
唔係公司主動報
偽造過程?明明唔關公司事變關事
睇個勢 好似好大機會會打官司 到時我份表可能會比人拎出嚟上庭?
會幫老細食左隻食貓 坐監
番工大過天
我都唔知個下屬自己出去報完先 同公司講
有無落口供? 有無scan定原本份留底? 之前d
簽名既文件係咪到?

不過如果老闆都決定報正 都肯定係好長手尾既工傷
我都心諗做乜無啦啦幫我簽名
如果工人覺得公司會唔報 或者懷疑無報
工人係可以去勞記自己報
不過報得基本上=炒
睇漏左伙記自己報
工就無限多,責任食一件都夠收皮
我只係draft左份報告,從來都無簽過
一嚟就比人冒簽
應該是6a
不過調查錯 唔等於樓主犯法
最多話佢調查功力有問題

重點係打個老細有無確保員工安全
咁出事ed 勞記自己多數都會查一次

不過只要係工傷事件 就算伙記自己柒
除非你話係好明顯地自殘or刻意
否則佢行路pk 自己dup釘扑到自己…
都係要賠架啦
最多上庭打中唔中刑事6a
咁有問題wo…
佢地改左我份報告就差好遠

我老闆想改份報告 造到佢自己不慎而整親
例如:係報告加左我地有做足安全措施 、訓練

但我都唔知係咪真係有做 同埋 報告係簽我個名

我怕勞記調查到、告我不實作供,咁咪會瀨哂嘢
係唔係你因為要放假, 所以教d下屬冒簽, 依加追加左內容一睇就知會爆獲所以上黎問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞