邊隻lang 寫GUI program 最好?

115 回覆
1 Like 50 Dislike
照咁睇,咁如果我想寫個program 去賣比唔識IT user又唔想open source , 成本最低係咪dynamic build 然後包埋堆dll 同License?
我一直以為用qt寫program 去賣又唔想open source 就要買佢超貴的commercial license
係,只要你用LGPL嘅控件就唔使opensource出去,不過你要留意邊啲控件係用LGPL邊啲係GPL
另外C++我重推薦用wxWidgets,wxWidgets係LGPL另外允許static build,同埋佢係用平台原生控件,所以速度快,檔案大小比Qt細,封裝得唔錯,所以簡潔算易寫,同埋跨平台,重有啲designer可以幫手設計畫面,不過當然功能上不及Qt,因為Qt係多功能於一身,但wxWidgets都麻雀雖小五臟俱全,我覺得幾正吓

不過當然有缺點,缺點就係hidpi,即係當個mon高解像度例如4k但係mon size細例如13吋嘅情況下,100% scale會令到個畫面啲嘢太細粒,所以被迫要150%或者200%縮放拉大,導致佢變到唔係點對點嘅情況,不過呢個係Windows死症嚟,hidpi得mac做得好,Linux其實睇落都係差啲啲,Windows其實都有推UWP同Windows app sdk諗住去改善,不過佢哋靈活度唔夠exe可以直接開出嚟用,wxWidgets因為用原生控件,所以hidpi都未必support得太好,反而Qt因為係自己畫出嚟,所以應該support得好啲,不過佢自己畫就可能犧牲咗少少效能,所以每種嘢都會有佢自己優缺點,揀一個適合自己用嘅比較重要
WxWidgets 想整啲advanced 點的UI不太易,我指WPF/ QML果類
其實係,不過有designer幫手,但佢主要係整啲用平台控件砌成嘅gui,如果係整啲好似網頁咁嘅樣嘅就唔太適合
Tcl/Tk
又搵到樣嘢,叫Python Gooey,可以將console program加啲嘢改成GUI
我又見到樣嘢,Google Sheets + App Script
Ask HN: Anyone making a living building desktop applications?
https://news.ycombinator.com/item?id=30027925
早幾日見到
入面都有人講
HTML
Unity, cross platform
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞