邊隻lang 寫GUI program 最好?

115 回覆
1 Like 50 Dislike
pyqt
認真,連e個都問唔方寫大野,excel拉粒制vb scrpt行野咪算
好似得,不過未試過,你可以試吓
js黎講

electron + react (重型,常用)
proton native (輕型,少人用)
expo, react native (未試過)
Java
va code 好似係electron
勁食ram
geforce experience都係 electron
其實重有tauri同Neutralinojs
electron其實係連嚿嘢都大,基本上你做啲小功能整出嚟嚿嘢都會好大,通常都過百mb起跳,如果你只係想整細功能又想個檔細啲,都係會推薦你用C++
electron係用javascript?
https://news.ycombinator.com/item?id=29807022

啱啱見到喺hacker news首頁,electron alternative in rust
Flutter試過寫Linux用的demo app
而家寫electron+Vue

React native係可以寫desktop不過有limitation,自己睇doc
C++啦 學完有飯開
c++
係呀,我上面都有寫tauri同Neutralinojs,不過其實佢係用返電腦上面嘅瀏覽器內核先做得到,其實之前一直都有,好似已經幾年前,不過各有各好處同壞處,例如electron比較統一,因為佢包埋個內核,你部電腦run同其他電腦run應該冇分別,但係如果用呢類型嚟講,你部電腦嘅瀏覽器內核可能同人哋用緊嘅有不同,不過如果係基本功能應該ok嘅
js/ts
desktop: electron
做埋web 同app - react + react native
react native嗰度,好似要加埋Hermes呢樣嘢先可以令佢load得更快,因為佢可以optimize JavaScript engine
另外,其實有好多都係好似tauri咁,喺前端直接塞一個webview落去

有一堆都係咁做,不過唔知邊個好啲,同埋呢堆嘢可能都唔係好似electron咁咁多人用咁多人支持同唔夠佢成熟,好大機會會有bugs,所以用呢類型嘅嘢開發就要小心有踩坑嘅心理準備,而且萬一條友放棄唔再開發,咁就會失去支持,隨時變孤兒仔,所以其實大型軟件都會傾向用返electron,無人會咁博去用呢類型嘅嘢開發,當然你唔係用嚟做啲大型project,而係小型功能嘅話其實試吓都無妨嘅

例如
tauri
NeutralinoJS
Chromely
electrino
go-astilectron
wails
ibank / hedge fund standard

C# WPF

C++ QT
python 可以用pygui + qtdesigner
基本上唔係咩極之特別既效果之外都寫到 應該
慢到仆街
C#
for window
web 唔識
c++
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞