月老主題曲 《如果可以》 改詞

43 回覆
48 Like 5 Dislike
結婚歌唔易寫得好,加油
好有心
支持
Thx
大家賞面俾啲意見
如果心裏~已不留半點 雲與煙
https://lih.kg/2836102
咁樣好冇公眾性
唔係好知你po嚟做咩
加油
係㗎,你都講得啱㗎
不過又唔一定要睇過小說嘅,
應該睇歌詞都大概想像到故事講咩
Thx 巴打
一路聽住首歌 再望住你啲詞
唔知點解好touch
搭緊地鐵係咁流眼淚
你咁講我好開心
多謝晒
唔洗多謝
比張紙巾我
幫推
戲已睇
《幾分之幾》改詞 送俾公公婆婆既
https://lih.kg/2838814

小弟改嘅另一首,大家多多指教
喺youtube留言度見到你嘅改詞,跟你個名google真係搵到你!想同樓豬講你真係填得唔差呀所以到底係邊本小說
多謝你先
我諗香港冇咩人識本小說,所以我先唔特別講姐
本小說係叫惡盡島
另外最尾我都係覺得第一句個音差少少,所以第一句改咗少少,喺度加返個update版本

原曲:電影 月老 主題曲《如果可以》
原詞:九把刀
作曲:韋禮安、JerryC
編曲:JerryC
粵詞:三可童言兼

時空錯變 等了萬天千世上演
所以我跟你才遇見
留下誓約至 無盡永遠 從此長埋伏線
畢生永誌 如夢一般相似

如果 不顧一切的結果 可再牽你看星羅
我願接受惡果 只盼可以回復最初

從前共你 繾綣每天 相約此生不變
整個世界是 從你開始
只想跟你 跨越未來劃破時 管他那天意
捍衛你 我願意 無懼神和佛阻止
我願意

留下誓約至 無盡永遠 從此長埋伏線
畢生永誌 如夢一般相似

如果 不顧一切的結果 可再牽你看星羅
我願接受惡果 只盼可以回復最初

整個世界是 從你開始
捍衛你 我願意 無懼神和佛阻止

如能共你 返到昨天 珍貴每刻相處
給予我意義 由你開始
一起走過 心寂寞時念掛時 多得你心意
困倦時 你笑容 令我堅持多一次

多可怕 都不怕 縱多勇敢亦不想失去你
縱使逃避又怎捨得你
規條 拋開吧 放底那縈繫一生的戒指 來造就神話

整個世界是 從你開始
捍衛你 百萬次 無容神和佛阻止

如能共你 返到昨天 珍貴每刻相處
給予我意義 由你開始
一起走過 心寂寞時念掛時 多得你心意
妳是我 緣定這生來 遇見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞