月老主題曲 《如果可以》 改詞

43 回覆
48 Like 5 Dislike
小弟好鍾意呢首歌,所以改咗個粵語版
歌詞係跟另一本小說嘅內容,所以未必同月老好相關
希望大家鍾意

《如果可以》
電影 月老 主題曲
原詞:九把刀
作曲:韋禮安、JerryC
編曲:JerryC
粵詞:三可童言兼

原:妳的聲音 解開了故事的謎語
粵:時空錯變 等了候了多少個天
原:落下一萬年的約定
粵:所以我跟你才遇見
原:大樹下的妳 紅色圍巾 手心裡捧的雨
粵:留下誓約至 無盡永遠 從此長埋伏線
原:哭了笑了 除了妳還是妳
粵:畢生永誌 如夢一般相似

原:我們 如果又一次錯過 不敢牽起妳的手
粵:如果 不顧一切的結果 可再牽你看星羅
原:我會多麼寂寞 等待紅線來的時候
粵:我願接受惡果 只盼可以回復最初

原:如果可以 我想和妳 回到那天相遇
粵:從前共你 繾綣每天 相約此生不變
原:讓時間停止 那一場雨
粵:整個世界是 從你開始
原:只想擁抱 妳在身邊的證據 吻妳的呼吸
粵:只想跟你 跨越未來劃破時 管他那天意
原:一眨眼 一瞬間 妳說好就是永遠
粵:捍衛你 我願意 無懼神和佛阻止
原:不會變
粵:我願意

原:大樹下的妳 紅色圍巾 手心裡捧的雨
粵:留下誓約至 無盡永遠 從此長埋伏線
原:哭了笑了 除了妳還是妳
粵:畢生永誌 如夢一般相似

原:我們 如果又一次錯過 不敢牽起妳的手
粵:如果 不顧一切的結果 可再牽你看星羅
原:如果沒有如果 等待紅線來的時候
粵:我願接受惡果 只盼可以回復最初

原:一眨眼 一瞬間 妳說好就是永遠
粵:捍衛你 我願意 無懼神和佛阻止

原:如果可以 茫茫人海 千年一眼相遇
粵:如能共你 返到昨天 珍貴每刻相處
原:月光下轉身 那就是妳
粵:給予我意義 由你開始
原:紅線劃過 深藏輪迴的秘密 我揮霍運氣
粵:一起走過 心寂寞時念掛時 多得你心意
原:因為妳 才讓我 背對命運不害怕
粵:困倦時 你笑容 令我堅持多一次

原:靠近了 相信了 到底我們愛得有多狼狽
粵:多可怕 都不怕 縱多勇敢亦不想失去你
原:暴雨狂風也不想防備
粵:縱使逃避又怎捨得你
原:愛了 就愛了 只刻在我們淚光的約定 火開出了花
粵:規條 拋開吧 放底那縈繫一生的戒指 來造就神話

原:一眨眼 一萬年 留給我別困住妳
粵:捍衛你 百萬次 無容神和佛阻止

原:如果可以 茫茫人海 千年一眼相遇
粵:如能共你 返到昨天 珍貴每刻相處
原:月光下轉身 那就是妳
粵:給予我意義 由你開始
原:紅線劃過 深藏輪迴的秘密 我揮霍運氣
粵:一起走過 心寂寞時念掛時 多得你心意
原:妳是我 賭上世界的 決定
粵:妳是我 緣定這生來 遇見
所以另一本小說係咩
第一句已經有少少尷
樓主接唔接受到俾人彈先
請隨便
我又唔係咩勁人
好撚柒正呢首歌
我會試下咁改:
時空錯變 經已渡過多少變遷
相信我跟你能遇見
不過同你意思又未必一樣
所以都係算啦
係呀,我想盡量跟返個故事
Thx巴打
月老 紅線
好耐之前嘅小說,應該冇咩人識
所以唔講啦,有人認到就認到
俾啲想像空間
多謝ching
我自己都填緊 截咗糊就算啦

我自己頭幾句係咁入詞

誰可引線 將你共我劇情連住
因赤線牽引才立志
流露著愛意 忘掉理智 再苦我仍樂意
畢生 送你 來換那句誓詞
都唔錯呀

星羅係想講星星羅列?
定係同小說有特別關係?

會唔會用返名詞星河好啲?
我都想改呢首
仲驚冇乜人識
填完鋪埋出嚟啦👍🏼
俾小弟學下野
係呀,係星星羅列呀
Ching 好嘢
星河好啲👍🏼
問上面位大佬 我唔鐘意同人撞車
高手出現了
狗兄多多指教
Ching 你首春秋好正
截咩糊吖,玩炮炮響喇
留名等cover
自己仲有首填緊比個訂咗婚嘅朋友
驚佢婚都結埋都未得寫完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞