想問下屋企rccb掣 跳掣啪唔到上去要點解決

43 回覆
2 Like 1 Dislike
公屋嚟,但我有冇辦法check 到係電線壞定跳掣壞呢?thanks bro
打電話落座頭叫保安上黎打返起掣房個掣就得 多數係跳到出掣房
理論上電線有事唔會跳水氣先 short circuit(短路)個故障電流會好大 應該先跳mcb先

利申:理論層面講
熄哂13A嗰幾way先,總水打得起再續way打返著
睇下閪左邊way
正常燈線mcb出之後直接落燈制先去燈
有"他"筆嘅話可以check 左燈制有冇電到
如果冇 即係mcb出黎嗰條線已經閪左
大佬 搵師傅黎睇啦 唔識仲自己搞
公屋都易搞d,起碼surface wiring(明線)
我覺得你唔識就揾師傅搞啦,始終尊重專業
有個他錶/筆都check到架啦,但唔熟就交翻俾d專業人士搞啦。最危險就係半桶水,好彩就燒左條線或者個掣壞左,唔好彩就電親,咁就唔好啦
我用支測電燈hi 落個電掣到冇燈著,應該開關已經冇電到
層主正常用電係個別燈開唔到
我都係check 下邊樣壞,唔敢幫人搞了
我指係連接燈座位/connection point虛接發熱燒斷左電線
係咪"dodo筆"?
咁應該mcb一出嗰段有問題
識拆嘅話 可以睇埋啲線有冇鬆到
用AI定用63A MCB要睇個箱有冇位放多個AI制
已搞掂了 thx~~
後尾掹晒啲插頭
關晒其他制
再夾硬啪佢上去就得
有野漏電 唔好夾硬打起佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞