有關狗狗同貓貓入境加拿大.......

55 回覆
51 Like 6 Dislike
朋友代post:

首先, 希望大家唔好咁難過~ 唔敢講咁多, 大家唔好咁唔開心先, 我地要抱有希望

最近多左好多小動物黎加拿大, 所以諗諗下可能要寫個有關貓咪同狗狗既移民post. 首先, 其實加拿大好多人都有養狗仔, 而好多食飯既地方或shopping malls 都可以帶狗狗同貓貓入去, 你地可以放係佢個mall地下行, 所以唔使迫狗狗要係袋或籠入邊, 有時會好慘。

如果要帶小動物過黎, 有幾點要做:

1. 要帶小動物去獸醫度打針, 包括瘋狗症之類, 之篒拎針卡係身, 最好打完之後比返兩個月狗狗貓貓休息先帶佢上機, 另外要同獸醫講佢會上機, 多數會有D test做埋

2. 買加拿大航空, 記得打電話去問定先同一早買定唔係你未必買到。

3. 出發七日前要帶多次去獸醫度做body check, 之後開返張健康證書, 上機同入境時要用, 另外個張野要寫明你狗狗同貓貓無咩傳染病之類。之後要拎你張證書去漁農處加簽。要帶針卡, 狗牌, 七日健康證書, 另外要去download張申請表。

4. 記得唔好鍡咁多水同野食比佢食。因為加拿大航空一定delay. 你出發直飛都15個鐘, 你落機又要等出關都等幾個鐘, 你返到酒店或屋企分分鐘24小時,人有得去WC....貓狗就...

5. 入境個時比針咭, 七日健康證書 個D關員睇, 多數會比你行先。動物要比稅先入得境 (有時又會比你就咁過唔收, 真係睇佢心情。).

6. 你落機之後出左黎, 第一件事可以睇下PET SMART收左未, 加拿大好多PET SMART, 個度D咩都有, 你地可以去買貓飯狗飯貓沙狗床一野帶返酒店或屋企, 所以唔使特別係香港帶, 如果真係太夜, 有D walmart 都有得買但就唔係話咩都有, 但都方便買。

如果你地有其他野想問, 加登都好多谷有知, 你地可以去TG谷問下~
https://t.me/canada_hker_main
另外有一D有用既連結:
https://linktr.ee/hkgarden
自推十連之明月幾時有.
自推十連之把酒問青天
自推十連之......諗唔到了...
自拍十連之...
自推十連之...大約係咁...
輕輕一推
走唔到但幫推
一推
一推再推
推 狗狗同貓貓都係家人 要一起走
幫推,為移民棄養動物嘅通通落地獄
又係呢個圍爐小圈子tg group
加登好似搞左差唔多一年架啦
thanks 有用post
係admin既小圈子
班友乜gp都有入
係咁叫人入佢地個大台gp

你地睇到左轉定右轉
唔係加香黎嫁~ 無圏子
我帶我隻貓過黎多倫多之前淨係幫佢打左瘋狗症預防針,冇搞健康證明書
落機佢有睇針卡,冇問我拎健康證明書又冇收我錢
你d icon
無心機睇
右轉
Ching 可唔可以留tg問下你野
有咩想問喺度問啦
出境有咩特別野要?
你出境有冇要健康證明書?
有冇打晶片?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞