廣告係咪好難入行

100 回覆
2 Like 41 Dislike
大致都係4As --> MNC
數碼港media 咪得OMG 果2間
仲有d咩
唔入行好過啦
好睇跟咩accounts
4As普遍大機會啲接觸到大客
啲campaign budget又大嚿啲
profolio咪靚仔啲囉
好老實啦,如果係甚麼big 4 big 5,根本唔會請啲理工浸會之流,完全唔夠班。你想做廣告,唯一出路係去東方星島廣告部淆十年八年先再諗
人工低 工時高 超辛苦 比狗做
年輕人回頭是岸
唔止長,仲要係勁鍾意夜晚趕工
弱弱問written test啲乜嘢?
利申:行外人
日夜顛倒
20歲殘到成個30歲咁
30歲個樣就似40 ,如此類推
我之前有個同事去倒水飲時突然斷片暈低,之後都轉左行
係喎樓主係見media agency
咁爆咗數碼港見工都等於爆咗
黃霑: 最憎做廣告
仕途頭幾年4A perfect但之後一定要走
人工問題 我講緊planner/account serving
諗清楚,入面好淫亂
有幾難呀?之前做過 朋友介紹既
有手有腳就入到
多謝之前咁多位鼓勵我嘅巴打絲打
之前我咁柒入唔到行係因為見錯咗post

我依家見咗啲creative嘅post有最新情況update

依家我有兩個offer都係觀塘既
一間係Mxxx 另一間Gxxx既4a
雖然4a果間未有email 不過in果陣已經話哂啲內部同工作詳情俾我知 亦都講到等我番工咁

咁我想問各位要邊個offer會好啲
因為之前查過Gxxx既果間4a名氣好似唔係咁好
反而想知離開咗廣告既巴絲而家轉左做咩野
Gxru?入過去做,一個月即走
入面分三條大team,中國客去國際、國際客去中國同香港客(無記錯嘅話),你做邊條team?

呢間長期請人,出名惡做
勸你唔好入行,工時長,人工低,而且個market愈做愈膠
中國去國際 佢地都有同我講好忙
但好似比起另一個offer 佢始終都係4a
做其他行業有冇好建議
我係creative同production叻啲果種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞