廣告係咪好難入行

100 回覆
2 Like 41 Dislike
我今日去見份Media Executive
發現佢入行真係比我之前聽番黎既難好多

本身都已經諗住入去捱世界

點知個written task炒咗

表現又太緊張唔夠自信

佢俾我既評價間接話我唔適合做呢行

話學野唔應該返呢行
我係咪應該轉行做其他

利申:讀廣告fg,冇返到呢行intern,個人冇咩特別賣點
written task都睇得出表現又太緊張唔夠自信
佢即場in埋我
呢行好撚辛苦 依家間間都長期缺人
真係有興趣一定會搵到 加油
多謝絲打
睇樣同氣質感覺 written task依啲寫完都未必有人睇

以前in個陣 公司直接俾部機做written 我直接search番上幾手做完嘅written就交 最後攪掂
(建議你下次都咁做 無謂浪費時間做)
補多句 唔好浪費時間做廣告 一定後悔
做media buy?
佢俾30分鐘我手寫written task想抄都冇得抄

間野係數碼港
呢d工已經叫係人都做到架啦喎
我可能會去個邊喎
知唔知你in咩account呀
香港廣告都夕陽行業啦 入面日日都生產緊垃圾
Media buy 都要copy 全撚部都係搵kol搞掂
我本身都係咁諗,不過結果就係衰咗
我諗你應該係無準備好啫
in多幾份啦
講緊間野係咩agency?我in果間係media
其實真係冇咩準備,都知自己衰
我住新界本身返果間個意慾又低
不過冇估到佢對我既評價係低過一般人
Media 呀
數碼港都係個間架啦
咁你下次咪記得要get well prepared
你無備過課咁評價低好正常
認真回。咪撚入,人工低,做到狗咁

人人去happy hour果時,你仲係office隊緊第5杯咖啡度緊條橋

先唔講緊張唔緊張,第時你自己度條橋你要畫出黎,ppt又好點都好再present俾個客聽

你要預左佢最cheap會當面屌鳩你條屎橋。

好,就算當你係做執行果個,香港既廣告種類唔算太多,indoor,outdoor,online (ATL),offline (BTL),print Ad,數口唔好會奶野,個人唔夠惡又會俾contractor 恰鳩你。

好,再退一步,做in-house既media,老細永遠話只有一蚊要你買紅磡門口塊banner你都已經想死

再退多步,哦搵KOL做啦~ 橋都度好~
你以為果班臭西好易湊? 一陣埋鏡先話甩妝浮粉唔好Close-up,一陣收音入風講多次又唔同左語氣無咁好,乜叉都有
多謝巴打鼓勵我
多謝巴打咁有心
呢啲情況我都有聽過啦,
不過我見香港做得媒體行業既
好似都有類似既困境。
但係我都洗濕咗個頭,
讀咗幾年書,呢行又真係興趣所在
唯有production都appeal睇下會唔會搵到份冇咁閪架啦
我都係興趣所在,結果入左去,宜家好多人既人工都高過自己,好多果隻

你唔好預呢行舒服,但你係街度見到自己既廣告,的確會好開心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞