THE IDOLM@STER綜合討論區[70]大女神生誕祭:ゴキゲンparty night

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
人地學寫program就越學越高階
C > C++ > java
我讀既課程 就越讀越低階
幾驚要學埋機械碼
其實對program有興趣既話係咪要學java>C++
寫app就java+swift?
人地學寫program就越學越高階
C > C++ > java
我讀既課程 就越讀越低階
幾驚要學埋機械碼
其實對program有興趣既話係咪要學java>C++
寫app就java+swift?

我就覺得好多野都係base on C

就咁睇就似係split完之後冇野掟到入num1[] 入面
唔肯定
太耐冇寫唔記得:同,要唔要落escape character

但係我連string都未打已經直接出呢句

有冇import java.util.Scanner?

等我試下run一run先

HOW?

冇事喇,原來要係個大for之前加番句input.nextLine( );先得

啱啱試到
起input.nextLine() 之前define多次 input = new Scanner(System.in); 都OK

ok,
但係點解要加番句咁既野先可以打string既?

因為nextInt()只係讀左你個"2"
你拍enter嗰下個\n仲起buffer入面
然後你下個String a = input.nextLine();就會pass左個\n去你個 a度
所以你未打已經出error
(頭盔: 好似係)

sorry 錯左少少
啱啱test 過原來係連個2都仲起buffer
所以nextInt() 之後之前入既野全部會留起buffer, nextLine() 就會將buffer既野掟多次俾a 所以冇再叫你input
而nextLine() 完就會clear buffer
淨係識C++同python

C++同python差唔多係兩個極端喎

唔肯定
太耐冇寫唔記得:同,要唔要落escape character

HOW?

冇事喇,原來要係個大for之前加番句input.nextLine( );先得

啱啱試到
起input.nextLine() 之前define多次 input = new Scanner(System.in); 都OK

ok,

然後你下個String a = input.nextLine();就會pass左個\n去你個 a度

sorry 錯左少少
所以nextInt() 之後之前入既野全部會留起buffer, nextLine() 就會將buffer既野掟多次俾a 所以冇再叫你input

咁姐係將個2掉多次比個a?
所以先唔比我再input string?

C++同python差唔多係兩個極端喎

一開始要去HKOI比賽唔識C++
學左一半C++頂唔住就學python
摸起來硬梆梆的IT狗
望到啲code就

sor lo
me啲code冇排過版係難睇啲

i mean me好憎啲code

唔肯定

HOW?

啱啱試到

ok,

sorry 錯左少少

咁姐係將個2掉多次比個a?
所以先唔比我再input string?

你當係你input既野起過左嗰行code之後其實仲留起buffer
然後啲next乜乜乜全部都係起buffer拎野
buffer冇野先會停低叫你input
然後只有nextLine()係比較有責任心會起buffer拎完之後clear晒buffer入面啲野
有無淨係識pascal 嘅朋友
仲有一年
就有得再睇りっか様嘅アタポン
11點既港島線都仲係咁滿
咁多人咁得閒架咩

初中ict/it pascal?

高中都係pascal

會考有考
咁多人咁得閒架咩

依家先返工?
我依家學C都學到傻
最差就係呢啲coding嘅嘢
咁多人咁得閒架咩

依家先返工?

咪傻啦
我返八點架
咁多人咁得閒架咩

廢老們俾兩蚊游車河
我依家學C都學到傻

C其實好易

初中ict/it pascal?

高中都係pascal

會考有考

DSE學緊
我依家學C都學到傻

C其實好易

唔知係C定咩 反正係printf哥啲
科科都惦 最差coding

一舉手一投足都令人好想幹
真不愧係會走路的十八禁....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞